Rušenje zakona o PDV je prezir prema građanima

Rušenje zakona o PDV je prezir prema građanima

Rušenjem izmjena zakona o PDV-u na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH, kojim se predviđa povećanje limita za ulazak u PDV sistem na 100.000 maraka, vladajuća stranka u Republici Srpskoj je još jednom pokazala otvoren prezir prema interesima i potrebama građana koje bi trebalo da predstavljaju u institucijama, poručuje poslanik SDS-u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Mladen Bosić, koji je i predlagač tog zakonskog rješenja.

„Njihovo opravdanje da su to tako uradili zato što je Narodna skupština Republike Srpske donijela zaključke da se ne glasa dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu je u najmanju ruku cinično i bezobrazno. Jer su neposredno prije toga glasali za razne zakone poput zakona o vinu, i sad su se sjetili te odluke kada je trebalo uraditi nešto da bi se pomoglo ljudima. I ne mogu da shvatim toliku dozu bahatosti kod tih ljudi, kad su tu inicijativu svi podržali“, poručuje Bosić.

Iako je zakon dobio punu podršku u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, četiri delegata SNSD–a su u Domu naroda po ko zna koji put blokirala zakon koji ide u korist građanima.

Podizanje praga za ulazak u PDV sistem ranije su tražili mali privrednici, ali i udruženja poslodavaca.

„Vjerujemo da će takvo stanje dovesti do rasta neformalne ekonomije i da će se na neki način spriječiti razvoj samostalnih preduzetnika prije svega i njihovo pretvaranje u društvo sa ograničenom odgovornošću“, kaže Saša Aćić iz Unije poslodavaca Republike Srpske.

A da se stvaraju preduslovi za razvoj sive ekonomije, najbolje pokazuje stanje na terenu. Žana Arsić koja godinama ima svoj frizerski salon, kaže da su samostalnim preduzetnicima zatvorena sva vrata za primanje još radnika, kako bi se sačuvali da ne uđu u sistem PDV–a.

„Mi koji plaćamo paušal, to se i kreće do nekih 50 hiljada, a mi u privatnom sektoru, kada su i kod nas prosječne plate oko 1200 maraka, mi probijamo tu granicu. To znači da bi mi morali da podignemo cijenu usluga za oko 20 odsto. I svi smo spriječeni da zapošljavamo nove radnike, čuvajući se da ne uđemo u sistem PDV–a“, objašnjava Žana Arsić, predsjednik Zanatsko–preduzetničke komore regije Banjaluka i samostalna preduzetnica.

Iz Zanatsko–preduzetničke komore Republike Srpske poručuju da ipak ne odustaju od inicijative izmjena Zakona o PDV – u, te da će ovaj prijedlog opet uputiti u parlamentarnu proceduru.

„Mi to dugo radimo, nije to godinu ili dvije, već pet šest godina se borimo da taj limit bude povećan. Pedeset hiljada u ovoj inflaciji nije realno. Desilo se da je zakon oboren, što ne znači da odustajemo. Ići će opet inicijativa i mislim da će do Nove godine ipak da se završi“, poručuje Jovica Bratić, direktor Zanatsko–preduzetničke komore Republike Srpske.

U zmjenama ovog Zakona bilo je predviđeno i to da se rok za podnošenje poreskih prijava pomjeri sa 10. u mjesecu na kraj mjeseca, što je bilo prihvatljivo i poželjno za male preduzetnike, ali je Nebojša Radmanović iz SNSD– a uložio amandman da se ta odredba o pomjeranju tog roka briše iz zakona.

(BN) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This