Fon der Lajen upozorila Skoplje: Izbor je na vama

Fon der Lajen upozorila Skoplje: Izbor je na vama

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je, nakon sastanka sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, danas u Skoplju izrazila nadu da će vladajuća većina podržati ustavne promene.

Nada se, kazala je, da će njihovo mesto biti uz državu i da će preuzeti odgovornost.

„Izbor je na vama i zato se zaista nadam da će sve stranke iskoristiti ovaj trenutak i podržati ustavne promene, jer je to za vašu budućnost zemlje i sve stranke su odgovorne za identitet Makedonaca“, rekla je Fon der Lajen  na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Kovačevskim.

Fon der Lajen je rekla da je cilj proširenja EU postavljen do 2030. godine, uz opciju da one zemlje kandidati koje su spremne mogu da ostvare to članstvo i ranije.

„Ono što je Makedonija postigla je impresivno. Na pravom ste putu. Napredak koji ostvarujete sa rešenošću da nastavite evropskim putem je vredan divljenja. U EU smo spremni da dočekamo Severnu Makedoniju sa njenim jedinstvenim identitetom i sopstvenim jezikom. Danas ih imamo 24, a jednog dana ćemo uključiti i makedonski jezik“, istakla je Fon der Lajen.

Razgovore sa delegacijom makedonske vlade ocenila je odličnim odlični, z zajednički zaključak da uspešnim okončanjem skrininga ostaje proces u Skupštini usvajanja ustavnih amandmana.

„EU je stalno radila na proširenju sa razumevanjem i poštovanjem za svaku naciju i videla je da treba da nastavite putem i usvojite ustavne amandmane i tako otvorite klaster ‘Osnovi’ već ove godine“, rekla je Fon der Lajen.

Ona je pohvalila uspeh Severne Makedonije zbog toga što je Skoplje dobilo titulu Evropske prestonice kulture, što potvrđuje opredeljenost zemlje da neguje i afirmiše multietnički koncept prema EU „ujedinjeni u različitostima“.

Rekla je da je plan rasta za zemlje regiona vredan 30 milijardi evra i istakla da se stvari menjaju na bolje.

„Sada je pravi trenutak za proširenje i neophodno je da se EU i Severna Makedonija pripreme“, rekla je Fon der Lajen.

Iznoseći detalje Plana rasta, ona je rekla da će on biti usmeren na četiri glavne oblasti.

Kako je rekla Fon der Lajen, 100 miliona evra biće izdvojeno za makroekonomsku podršku kako bi se udvostručio rast privrede u narednom periodu.

To će, kazala je, pomoći makedonskim kompanijama da budu spremne za pristup sa ključnim delovima jedinstvenom evropskom tržištu.

Među četiri prioriteta Plana rasta Makedonije je podrška regionalnom tržištu, uz pojačanu saradnju zemalja regiona, očekuje se povećanje BDP zapadnog regiona od 10 odsto.

Fokus ovog plana i dalje je podrška reformama u poslovnom okruženju, efikasnoj javnoj upravi, javnim finansijama i reformama pravosuđa i borbi protiv korupcije.

Predsednik EK najavila je detalje francusko-nemačkog predloga za reformu EU i izglede da reforma Unije bude sprovedena do 2030. godine u okviru priprema za sledeće proširenje.

„Stvari se zaista menjaju na bolje jer ono što vidimo je pravi zamah u procesu širenja. Želimo da se Zapadni Balkan pridruži EU, a vi i mi treba da se pripremimo za to. Dobro je što je sada krenula konkretna rasprava u EU šta treba da uradimo da bismo bili spremni, koja su to pitanja koja su otvorena. Koje odgovore treba da damo. To nije bio slučaj tokom prošlog mandata, nešto se značajno promenilo u ovom mandatu i stvari postaju sve vidljivije“, rekla je Fon der Lajen.

Premijer RSM Kovačevski je rekao da „veruje u postizanje cilja i da radi na njegovom ostvarenju“.

„Imamo jedinstvenu šansu da obezbedimo evropsku budućnost za zemlju donošenjem neophodnih odluka u parlamentu. Nadam se da će oni koji su u istoriji uvek bili protiv evropskih i atlantskih integracija zemlje konačno prvi put u svom političkom postojanju pokazati u parlamentu da se zalažu za evropsku budućnost zemlje“, rekao je Kovačevski.

Kovačevski je istakao da svako treba da preuzme odgovornost za sadašnje i buduće generacije.

„Sa takvim stvarima se ne kalkuliše, ne pravi se politički lični rejting. Sa ovakvim stvarima se ne sme igrati sa emocijama građana jer će to značiti samo ponavljanje onog lošeg filma koji smo gledali 11 godina u zemlji, kada smo imali nazadovanje međunacionalnih odnosa u Severnoj Makedoniji, u Makedoniji. U kojoj smo imali nazadovanje odnosa sa susedima i kada se nismo pomerili ni milimetar u evropskim integracijama i kada nam privreda nije rasla više od dva odsto u proseku godišnje uz inflaciju od tri odsto“, rekao je Kovačevski.

Zato se, kazao je, loša iskustva ne smeju ponoviti.

„Nastaviću da radim zajedno sa koalicionim partnerima, zajedno sa liderima u koaliciji, da ostvarimo san o evropskoj Makedoniji do 2030. godine“, rekao je Kovačevski.

Kovačevski je novinarima prethodno rekao d ase nada da će stranke koje su, kako je naveo, protiv promene Ustava pokazati da se zalažu za Evropsku budućnost zemlje.

Sada je, dodao je, otvoren prozor za pristupanje Severne Makedonije Evropskoj uniji.

„Nadam se da će oni koji su u istoriji uvek bili protiv evropskih i atlantskih integracija zemlje konačno, prvi put u svom političkom postojanju, u parlamentu pokazati da se zalažu za evropsku budućnost zemlje“, naveo je Kovačevski.

Skoplje je prva stanica balkanske turneje predsednice Evropske komisje Ursule fon der Lajen. Nju je na skopskom aerodromu dočeo Kovačevski uz najviše državne i vojne počasti i poželeo joj dobrodošlicu.

Kovačevski i Fon der Lajen su imali razgovor „u četiri oka“, a potom je usledio bilateralni susret delegacija EU i Severne Makedonije.

Teme razgovora su proces evropskih integracija i reformu u Severnoj Makedoniji, kao i predstavljanje Plana rasta za zemlje Zapadnog Balkana i drugih odgovorenih pitanja, kao i situacija u zemlji i regionu.

(Tanjug) Foto: Tanjug

CATEGORIES
Share This