Fokus na borbi protiv Islamske države: SAD ne planiraju povlačenje trupa iz Iraka

Fokus na borbi protiv Islamske države: SAD ne planiraju povlačenje trupa iz Iraka

Pentagon je saopštio da SAD trenutno ne planiraju povlačenje oko 2.500 svojih vojnika iz Iraka, uprkos izjavama iračkih zvaničnika prethodne nedjelje da će ta zemlja početi proces prekida vojnog prisustva koalicije predvođene SAD na svojoj teritoriji.

Trenutno ne postoji takav plan. Ostajemo fokusirani na pobjedu nad Islamskom državom, rekao je general-major američkog vazduhoplovstva Patrik Rajder.

Rajder je istakao da se snage SAD nalaze u Iraku na poziv vlade te zemlje, kao i da nije upoznat ni sa kakvim obavještenjem koje je Bagdad uputio američkom Ministarstvu odbrane o odluci o tom pitanju, prenosi Rojters.

Iranska agencija IRNA objavila je ranije da je irački premijer Mohamed Šija El Sudani 5. januara izjavio da je Irak odlučio da prekine vojno prisustvo SAD i međunarodne koalicije predvođene SAD na tlu Iraka, ističući da stav Bagdada ostaje nepromijenjen i da je ta odluka nepovratna.

El Sudani je govorio u Bagdadu, na ceremoniji obilježavanja četvrte godišnjice smrti iranskog generala Kasema Sulejmanija i zamjenika komandanta iračkih jedinica za narodnu mobilizaciju (PMU) Abu Mahdija al-Muhandisa, koji su ubijeni u američkom napadu dronom u blizini Bagdada, u januaru 2020. godine.

On je rekao da iračka vlada radi na određivanju datuma za početak razgovora o tom pitanju, napominjući da je napad 2020. godine, u kojem su ubijeni general Sulejmani i Muhandis, zadao udarac svim pravilima vezanim za odnos Bagdada i Vašingtona, prenijela je IRNA.

CATEGORIES
Share This