Evo kako se finansirao Hamas

Evo kako se finansirao Hamas

Iran će morati pronaći novi način da Hamasu nastavi slati novce, samozadovoljno su zaključili vojnici izraelskog IDF-a nakon što su 2019. likvidirali Hamida Ahmeda Hudarija, za kojeg je postojala opravdana sumnja da služi kao knjigovođa Hamasa.

Međutim, Hudarija je zamijenio palestinski preduzetnik Zuhair Šamlah, a on se odlučio na taktiku koja se ubrzo ispostavila toliko uspješnom da je postala okosnica finansiranja Hamasa – kriptovalute. Na samome početku transakcije su bile male i simbolične, nerijetko u sklopu šire crowdfunding kampanje i donacija simpatizera. No, već oko 2020. na zamračene račune Hamasa počeli su „kapati“ sve izdašniji iznosi.

WSJ objavljuje ekskluzivnu analizu kojom se utvrđuje kako je izraelska kancelarija za borbu protiv finansiranja terorizma od 2021. presrela nekoliko suspektnih transakcija.

Naime, analitička firma BitOK iz Tel Aviva, koja se bavi finansijskim softverima, presrela je račun kodnog imena NBCTF na kojem je bio iznos u protivvrijednosti od 41 milion dolara, a uskoro je po novom nalogu „sjela“ i nova donacija od 93 miliona dolara.

Na prvi pogled djelovalo je kao legitiman biznis, no ubrzo se ispostavilo da je riječ o paravanu koji je uspješno zamračio nekoliko stotina miliona evra.

Otkad je SAD još 1997., tokom administracije Bila Klintona, Hamas proglasio terorističkom organizacijom i time im drastično ograničio pristup međunarodnom bankarskom sistemu, palestinski su teroristi za transfer novca koristili elaborirani sistem „hawala“ koji je, iako se koristi u mnogim dijelovima svijeta, najzastupljeniji u muslimanskim zemljama. Temeljna okosnica tog sistema odnosi se na povjerenje između tzv. „hawaladara“, pojedinca ili entiteta koji djeluju kao posrednici u transakciji, a bitna karakteristika je i nedostatak fizičkog prenosa novca između zemalja. No, taj je metod bitno lakše presretati, pa su izraelski obavještajci uspješno locirali Hamasove donatore iz Libana, Sirije i Turske.

Izraelsko ministarstvo obrane za WSJ tvrdi da su presreli i desetine miliona dolara, koliko je s računa Iranske revolucionarne garde donirano kompaniji Al Mutahadun u većinskom vlasništvu spomenutog palestinskog biznismena Šamlaha, za koje su posumnjali da služe za nabavu oružja Al-Qassam brigadi.

Izraelska Kancelarija za borbu protiv finansiranja terorizma 2021. preduzeo je niz akcija protiv kompanije Al Mutahadun, a u toj je raciji identifikovano čak 47 zasebnih računa na Binanceu, najvećoj svjetskoj berzi. Ispostavilo se, tada, kako je Hamas sredstva primao i od Garantexa, velike ruske kriptoberze koja je od početka rata uUkrajini pod američkim sankcijama. Predstavnica dotične firme WSJ-u je izjavila da se pridržavaju svih međunarodnih standarda usklađenosti s finansijskim kriminalom.

Predstavništvo Irana pri Ujedinjenim narodima nije željelo komentarisati upit redakcije WSJ-a, prenosi Jutarnji.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This