Bošnjaci najavljuju odgovor na pismo Srba, tvrde da obiluje lažima

Bošnjaci najavljuju odgovor na pismo Srba, tvrde da obiluje lažima

– Nakon što su poslanici i delegati iz Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH uputili pismo američkom Senatu i Kongresu te poslanicima u Evropskom parlmanetu, reagoavali su bošnjački predstavnici navodeći da je pismo puno laži te da će odgoviriti na to pismo.

Inače, u samom pismu koji su srpski predstavnici uputili navedeno je između ostalog da BiH može biti dio EU uprkos turbulencijama ali i da u BiH ostoji „islamski radikalizam“, što je najviše zasmetalo Bošnjacima.

Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, rekao je da će odgovoriti na pismo, istovremeno navodeći da „u pismu se pozivaju na izmišljeni i samo njima poznati islamski radikalizam, ali ni jednom riječju ne spominju njihove višegodišnje aktivnosti na ugrožavanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH“.

Takođe, Zvizdić je istakao i da se u pismu lažno citira Mišljenje Evropske komisije i da u Republici Srpskoj „slobodno djeluju neočetnički i neofašistički pokreti“, dok je Elemdin Konaković, njegov stranački šef i ministar spoljnih poslova BiH naveo da politika SNSD-a nema ni glave ni repa, već samo halabuka.

„Prije pola godine najavili su prekid odnosa sa SAD. Nazivali ih ‘zlotvorima’ optuživali da su ‘bacali osiromašeni uranij na RS’. Danas šalju pisma kongresmenima i senatorima. Vrlo konzistentna politika SNSD-a. Ni glavi ni repa, samo halabuka“, napisao je Konaković na društvenoj mreži X.

U pismu evropskim parlamentracima i američkim sentorima i kongresmenima, predstavnici Republike Srpske naveli su i da strane diplomate nastavljaju da krše svoju obavezu prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima – da se ne miješaju u unutrašnje stvari zemlje domaćina.

„Uplitanjem u unutrašnja pitanja BiH, strane diplomate pokušavaju da vladaju BiH iz stranih prestonica nipodaštavajući Dejtonski sporazum, suverenitet BiH i vladavinu prava“, naveli su srpski zvaničnici u pismu.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This