Eskalirao sukob: Policija upala u predsjedničku palatu, uhapšen bivši ministar unutrašnjih poslova i njegov zamjenik

Eskalirao sukob: Policija upala u predsjedničku palatu, uhapšen bivši ministar unutrašnjih poslova i njegov zamjenik

Poljska policija uhapsila je sinoć u predsjedničkoj palati dvojicu svojih bivših čelnika, bivšeg ministra unutrašnjih poslova i njegovog zamenika, u eskalirajućem sukobu između šefa države i nove poljske vlade.

Premijer Donald Tusk ranije je optužio predsjednika Andžeja Dudu da ometa pravdu nakon što su dvojica poslanika, koji je trebalo da budu u zatvoru viđena u palati.

Privedeni su Marius Kaminski i Maciej Vasika. U trenutku hapšenja Duda navodno nije bio u palati.

Prema navodima izvora poljskih medija, trenutak hapšenja uslijedio je kada su svi bili sigurni da predsjednik nije u palati, kako ne bi došlo do neprijatne situacije, ili njegovog eventualnog pokušaja da zaštiti nekadašnje čelnike vlade.

Novi ministar unutrašnjih poslova Marcin Kiervinski komentarisao je da su “pred zakonom svi jednaki”.

Stotine demonstranata okupilo se ispred predsjedničke palate na poziv nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS), čiji su Kaminski i Vasik članovi, tražeći da oni budu odmah oslobođeni.

Pristalice PiS su se takođe okupile i ispred policijske stanice u koju su dvojica političara i bivši čelnici policije privedeni poslije hapšenja.

Mediji podsjećaju da je Duda pomilovao Kaminskog 2015. godine, nekoliko nedjelja nakon što je PiS došao na vlast, a nakon što je Kaminski osuđen za zloupotrebu ovlašćenja na prethodnoj poziciji, što mu je omogućilo da postane ministar policije.

Advokati su tad postavili pitanje može li Duda da pomiluje prije nego što žalbeni sud donese konačnu presudu. Vrhovni sud odredio je prošle godine da slučaj treba ponovno otvoriti, a u decembru su Kaminski i njegov zamjenik Vasik osuđeni na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe ovlašćenja, pišu Novosti.

CATEGORIES
Share This