„Kasapljenje istorije“ Dodik ni ovaj put za 9. januar nije odlikovao SDS, ali ima nešto što im smeta više od toga

„Kasapljenje istorije“ Dodik ni ovaj put za 9. januar nije odlikovao SDS, ali ima nešto što im smeta više od toga

Viktor Orban, Baja Mali Knindža, Matija Bećković, Danica Grujičić, Mlađen Cicović, Srebrenka Golić, Drago Šmitran, Džejms Džatras, Gorana i Moroslav Mikeš, Manojlo Vukotić, Dragomir Andan, Nemanja Majdov, Poljoprivredna škola Banjaluka…

Ovo je samo mali spisak odlikovanih povodom 9. januara, Dana Republike Srpske.

Nakon što se slegla slavljenička atmosfera i srpsko političko jedinstvo oko proslave Dana RS, isplivalo je prvo nezadovoljstvo i to baš povodom ordenja koje je dijelio predsjednik Milorad Dodik.

Bilo je primjetno da ni ovaj put na spisku nije Srpska demokatska stranka koja je devedesetih odigrala ključnu političku ulogu u stvaranju Republike.

MIRKO PAJČIN BAJA NA DODJELI PRIZNANJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ipak, u SDS je “pukao film” kada se na spisku odlikovanih našao prof. dr Nenad Kecmanović, profesor emeritus na FPN Univerziteta u Banjaluci. Koji se u javnosti pojavljuje i kao savjetnik predsjednika Dodika.

-Strašno je da Srpska demokratska stranka nije dobila orden za ulogu u stvaranju Republike Srpske, a da je juče taj orden, prije SDS, dobio Nenad Kecmanović koji je početak rata dočekao u fotelji člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda nakon što su se povukli Biljana Plavšić i Nikola Koljević – kaže za Srpskainfo šef Sektora za politiku i medije SDS Stevan Salatić.

FOTO: SDS
FOTO: SDS

U onih nekoliko godina nakon rata koliko je SDS držao vlast u Republici Srpskoj, podsjeća Salatić, zbog stravičnog pritiska međunarodne zajednice prema Srpskoj demokratskoj stranci koju su, neki strani ali i neki domaći akteri iz tog vremena, htjeli da zabrane i proglase terorističkom organizacijom, bilo je nemoguće nekom vrstom odlikovanja nagraditi trud i ulogu SDS u stvaranju Republike Srpske.

-A SDS-ovi prvaci tog vremena smatrali su da bi bilo i neprimjereno sami sebi da dodjeljuju ordenje i to prije boraca koji su najzaslužniji za nastanak Republike Srpske. Ali danas, kada se ordenjem, poveljama i lentama kite oni koji nemaju ama baš nikakve veze sa stvaranjem Republike Srpske obaveza je podići glas takvom kasapljenju istoriji u kojoj oni koji su bili potonji u slavnom vremenu treba da dođu pred prve – poručije Salatić.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This