Erdogan o stanju u Gazi: Svijet samo šuti, SAD i Zapad su toliko jadni…

Erdogan o stanju u Gazi: Svijet samo šuti, SAD i Zapad su toliko jadni…

Ova dešavanja nam još jednom pokazuju da moramo ojačati naše jedinstvo kao muslimani, poručio je turski predsjednik.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u četvrtak Organizaciju za ekonomsku saradnju da snažno podigne glas protiv izraelskih napada na Gazu.

– Ako mi, kao Organizacija za ekonomsku saradnju, danas zajedno ne dignemo glas kao muslimani, kada ćemo podići naš glas? Sukobi na okupiranim palestinskim teritorijama slomili su nam srca, kazao je Erdogan u obraćanju na 16. samitu ove ekonomske organizacije u Taškentu, glavnom gradu Uzbekistana, javlja Anadolija.

Inače, Organizacija za ekonomsku saradnju ili ECO je politička i ekonomska međuvladina organizacija koju su 1985. godine u Teheranu osnovali lideri Irana, Pakistana i Turske.

– Izrael nastavlja bombardovati škole, džamije, crkve, bolnice i univerzitete, kršeći sve moguće vrijednosti čovječanstva, poručio je Erdogan.

Istakao je da veliku većinu žrtava izraelskih napada na Gazu čine djeca i žene.

– Oko 73 posto od skoro 11 hiljada stanovnika Gaze koje je Izrael brutalno ubio su žene i djeca, kazao je turski predsjednik.

Posebno je kritikovao Sjedinjene Američke Države i Zapad što šute o podlim izraelskim napadima na Gazu.

– Do sada je ubijeno 11 hiljada ljudi, djece i žena u Gazi, a svijet samo šuti. Ponajviše šute SAD i Zapad, dodao je on.

Erdogan je naglasio da zapadne države, koje stalno govore o ljudskim pravima, slobodama i demokratiji, sa distance samo nijemo posmatraju izraelske masakre u Gazi.

– Ove zemlje i njihove organizacije su toliko jadni da ne žele pozvati ni na prekid vatre, a kamoli da kritikuju ubice djece. Oni koji zatvaraju oči pred ljudima koji spaljuju našu svetu knjigu Kur‘an, pod izgovorom slobode misli, ovaj put ne mogu tolerisati ni palestinsku zastavu. Ono čemu svjedočimo od 7. oktobra dokaz je porasta licemjerja, naglasio je turski čelnik.

Poručio je da muslimani u svijetu moraju biti složniji.

– Ova dešavanja nam još jednom pokazuju da moramo ojačati naše jedinstvo kao muslimani. Nastavićemo naše diplomatske inicijative kako bismo hitno osigurali humanitarni prekid vatre i spriječili širenje sukoba, kazao je Erdogan.

Podsjetio je da Izrael i dalje nastavlja da bombarduje civilna naselja.

– Suočeni smo s fanatizmom koji opravdava ubijanje čak i djece, poručio je Erdogan.

Na kraju je istakao da Turska pokušava poslati što više pomoći ljudima u Gazi.

Kako je kazao, ova država je do sada poslala deset aviona, odnosno 230 tona humanitarne pomoći na egipatski aerodrom El Arish.

Oslobođenje

CATEGORIES
Share This