Dva Amerikanca optužena za ubijanje orlova

Dva Amerikanca optužena za ubijanje orlova

Dva Amerikanca optužena su za nezakonito ubijanje oko 3.600 ptica, uključujući beloglave i sure orlove.

Oni su optuženi za zločinačko udruživanje, kršenje Zakona o zaštiti orla krstaša i surog orla, i nezakonitu trgovinu i naloženo im je da se pojave na sudu u januaru, prenosi BBC.

Prema optužnici koja je objavljena juče navodi se da su optuženi ubijali ptice u indijanskom rezervatu Flathedu, u zapadnoj Montani, i na drugim mjestima, a zatim njihove delove tela i perje prodavali na crnom tržištu.

Optužnica sadrži 13 odvojenih slučajeva navodnih kršenja Zakona o zaštiti orlova, ali tužitelji  nisu precizirali koje su još vrste ptica ljudi ubili ni jesu li one bile retke ili ugrožene.

Optužbe za zaveru i trgovinu nose maksimalnu kaznu zatvora od pet godina, a kršenje Zakona o zaštiti orlova kažnjivo je kaznom od godine dana zatvora, plus novčane kazne.

Suri orao je nacionalna ptica Sjedinjenih Američkih Država i prikazan je i na valuti i na državnom pečatu, a sredinom 20. veka bio je ugrožen na mnogim mestima zbog lova, gubitka staništa i upotrebe insekticida.

Prema američkoj Službi za ribu i divlje životinje, 1963. godine postojalo je svega 417 gnezdećih parova beloglavih orlova, ali napori za njihovo očuvanje doveli su do toga da to više nisu ugrožene vrste.

(Tanjug) Foto: Getty Image

CATEGORIES
Share This