„Bliži se treći svjetski rat“

„Bliži se treći svjetski rat“

Treći svjetski rat dolazi, a Britanija će se vjerovatno u roku od pet godina boriti u višestranom sukobu protiv Rusije, Irana, Kine i Sjeverne Koreje.

Edvard Lukas, britanski novinar, stručnjak na polju bezbjednosti i autor nekoliko knjiga, podigao je “radnu temperaturu” u Velikoj Britaniji svojim autorskim tekstom u tabloidu “Dejli mejl”.

Autor knjige “Novi hladni rat: Putinova prijetnja Rusiji i Zapadu”, objasnio je da njegove riječi i stavovi o slabosti Velike Britanije da se upusti u rat, te i o sve većoj opasnosti po mir u svijetu nisu zastrašivanje, i da se sve temelji na činjenicama i govoru novog britanskog ministra.

Nosač aviona snage NATO
FOTO: JOHAN FALNES/EPA

Naime, kako je rekao Grant Šaps, i to u svom prvom velikom govoru nakon što je postao ministar odbrane, Velika Britanija prelazi iz poslijeratnog u predratni svijet.

Sa čime se Britanija sve susreće:

Uspon Kine

Ruski imperijalizam

Vjerski lideri u Iranu pokušavaju da izbace britanski i američki uticaj sa Bliskog istoka

Masovni pokolji u Izraelu i Pojasu Gaze

Terorističke prijetnje

Promjene u ekonomiji kroz masovnu migraciju

Britanske vlade upropastile vojsku

“To je kombinacija koja stvara najopasniju situaciju za Britaniju od 1945. Proživjeli smo Hladni rat i pretnju nuklearnog uništenja, ali smo se u borbi Istok-Zapad suočili sa jednim glavnim protivnikom. Pod šefom Kremlja Leonidom Brežnjevom, Sovjetski Savez je raspolagao kolosalnim arsenalom i miješao se u politiku širom svijeta, ali su njegovi ciljevi bili u osnovi racionalni, za razliku od poremećenih prijetnji nuklearnom eskalacijom koje se sada često čuju od Putinovog režima ili nihilističkih kultova smrti islamističkih ekstremista – piše Lukas.

Vojnici Britanske armije
FOTO: WAEL HAMZEH/EPA

– Činjenica da se naš ministar odbrane čini tek sada budi u ovom međunarodnom političkom haosu naglašava koliko su naivne i arogantne vlade Ujedinjenog Kraljevstva uništavale naše oružane snage već 30 godina. Nije samo Britanija. Evropski demokratski lideri nisu izgledali slabije od 1930-ih – dodaje Lukas.

Parlement Velike Britanije
FOTO: EPA-EFE/NEIL HALL/EPA

Đorđa Meloni jedini kompletni lider u Evropi

Prema njegovom mišljenju, predsjednik Francuske i kancelar Njemačke nisu ličnosti koje mogu da donesu prevagu miru u Evropi, a tom prilikom se osvrnuo i na rad italijanske premijerke.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni
FOTO: ICCARDO ANTIMIANI/EPA

– Francuska ima govornika punog sebe za predsjednika, Emanuela Makrona, dok je njemački kancelar Olaf Šolc personifikovana neodlučnost. Znak koliko je kontinent bez kormila je to što se italijanska premijerka Đorđa Meloni u poređenju sa njima čini kompetentnim i harizmatičnim liderom. Istovremeno, domišljati američki predsjednik Bajden ne može ni da skupi snagu da podrži Ukrajinu dok Vladimir Putin pokušava da okonča njeno postojanje, i kao nezavisne nacije i kao bedem protiv ruske invazije na istočnu Evropu. Potreba za zaštitom Ukrajine je najvažnije moguće pitanje – ali podrška SAD je sve manja i rizikuje da potpuno nestane ako Donald Tramp bude vraćen u Belu kuću kasnije ove godine”.

Tramp će “prodati” Evropu

– Tramp je jasno stavio do znanja da misli da ostatak Zapada dobija besplatnu vožnju na ramenima SAD. On je 2020. zaprepastio predsjednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen rekavši joj: „NATO je mrtav“ i on to misli. Morate da shvatite da ako je Evropa napadnuta, mi nikada nećemo doći da vam pomognemo i da vas podržimo – rekao je on na privatnom sastanku koji je otkriven tek ovog mjeseca.

Evropa strepi od povratka Trampa

Donald Tramp
FOTO: MICHAEL REYNOLDS/EPA

Svako kome je teško zamisliti posljedice te prijetnje, treba samo da pogleda Crveno more, gdje američka mornarica drži otvorene morske puteve pred napadima Huta, pobunjenika u Jemenu. Put do Sueckog kanala je ključan, ne za američku trgovinu, već za Evropu” – pojasnio je Lukas.

Tada se osvrnuo i na ulogu Britanije u novom ratnom poprištu.

– Britanska odbrana je žalosno slaba. Naši nosači aviona su bijeli slonovi koji – kada rade – zahtijevaju praktično punu snagu Kraljevske mornarice da ih čuva. Naši novi sistemi naoružanja su veoma skupi, a mnogi postojeći već odavno treba da budu zamenjeni. Nedostaje nam ljudstva u sve tri snage i, podjednako alarmantno, municije.

Mir umro sa odlaskom Tačerove i Ronalda Regana

Tokom iznošenja svoje analize, Lukas se dotakao i Balkana, navodeći da se stanje može okarakterisati kao septička jama koja se preliva.

– Rat među našim susjedima decenijama je nezamisliv, ali je era snažnog vođstva iz Vašingtona, Londona i Pariza umrla sa tom generacijom političara na čelu sa Margaret Tačer i Ronaldom Reganom. Čista beskorisnost naših političara, podstaknutih spoljnim miješanjem, kao i uplitanjem društvenih medija, potkopala je bezbjednost međunarodne diplomatije.

Uskoro bismo mogli da imamo Trampa u Bijeloj kući i krajnju desničarku Marin Le Pen u Jelisejskoj palati. U međuvremenu, Kina se sprema da izvrši invaziju na Tajvan, Venecuela prijeti da će anektirati naftom bogatu regiju u Gvajani, a Balkan je rana puna gnoja – smatra Lukas, prenosi Blic.

Blic/Srpskainfo

CATEGORIES
Share This