Blinken: Previše Palestinaca je ubijeno u Gazi

Blinken: Previše Palestinaca je ubijeno u Gazi

– Previše nevinih Palestinaca je ubijeno u Pojasu Gaze, a oni koji tamo i dalje žive su u veoma teškoj situaciji, i zato pokušavamo da im pružimo mnogo više humanitarne pomoći, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

“Ono na šta smo fokusirani je pokušaj da se 7. oktobar više nikada ne ponovi, a Izrael je napravio dobar napredak, po pitanju Hamasa, da Hamas učini ono što je potrebno kako ne bi mogao da ponovi napad. Istovremeno, od prvog dana govorimo da je način na koji Izrael to radi od vitalnog značaja. A to je posebno tačno kada su u pitanju civilni gubici“, rekao je Blinken u intervjuu za Si-En-Bi-Si.

On je istakao da SAD čvrsto veruju da dok se ne reši pitanje uspostavljanja dve države – odnosno formiranja palestinske države, neće biti mira i stabilnosti u tom regionu.

“Izrael tako neće nikada upoznati pravu sigurnost. Dakle, kada sastavite integraciju u regionu, normalizaciju odnosa Izraela sa svakom zemljom, bezbednosna jamstva i obaveze, palestinsku državu, stvorili ste potpuno novi region. A onda je najveći izazov Izraela, najveći problem, i za nas, izolovani Iran“, rekao je Blinken.

Istakao je da je Izrael fokusiran na Gazu i napad od 7. oktobra, ali da čim ta pitanja budu rešena, potrebno je doneti “fundamentalne odluke“.

“To su teške odluke, koje nije lako doneti, ali postoji nova jednačina, koja je sada moguća na način koji nikada nije bila moguća u prošlosti“, rekao je Blinken.

On je ocenio da novonastale okolnosti mogu dovesti do odluka i odnosa koji nisu bili mogući u prošlosti.

“Trenutno smo na mestu gde su, opet, arapske zemlje, uključujući zemlje poput Saudijske Arabije, spremne da urade stvari u svojim odnosima sa Izraelom na koje nikada ranije nisu bile spremne. To otvara sasvim drugačiju budućnost, mnogo sigurniju budućnost, ali potrebno je rešiti palestinsko pitanje“, rekao je Blinken.

(Tanjug) Foto: AP

CATEGORIES
Share This