Bik Koji Sjedi – poglavica koji je ponizio američku vojsku

Bik Koji Sjedi – poglavica koji je ponizio američku vojsku

Jedan od najpoznatijih indijanskih poglavica u istoriji, Bik Koji Sjedi, ubijen je na današnji dan 1890. godine u rezervatu Stending Rok. Pripadao je plemenu Sijuksa.

 

Bik Koji Sjedi poznat je po učestvovanju u bitki kod Litl Big Horna (1876. godine). Tada je ujedinio indijanska plemena i pobijedio vojsku generala Kastera. Više od spomenutog poraza, bijelce je užasnulo veliko udruživanje Indijanaca koje ih je osnažilo.

Više hiljada američkih vojnika poslato je u potjeru, pa su mnogi domoroci bili prisiljeni na predaju, ali ne i Bik Koji Sjedi. Odbivši predaju, poveo je svoje pleme u daleku Kanadu, gdje su proveli niz godina. Na kraju su, izmučeni hladnoćom i glađu, bili prisiljeni da se vrate u SAD.

Predali su se i nastavili da žive u rezervatima, u zarobljeništvu.

Godine 1884. Bik Koji Sjedi napušta rezervat i pridružuje se putujućem cirkusu “Wild West Show Buffalo Billa”, zarađujući 50 dolara sedmično (u to vrijeme velika svota novca). Cirkus je poglavicu učinio slavnim. Njegov gordi stav inspirisao je brojnu publiku u širenju priča o njegovu životu, često preuveličanih.

Kako je ubijen veliki poglavica?

Par godina kasnije vratio se u rezervat gdje su pokušali da ga uhvate zbog sumnje da podržava širenje Plesa duhova, novog religijskog pokreta među Indijancima.

Amerikanci su se plašili da bi ovaj pokret mogao da dovede do jačanja Indijanaca i njihove pobune, pa su riješili da uhapse Bika Koji Sjedi.

Jednog jutra došli su do njegove kolibe koja se nalazila na Velikoj Rijeci sa ciljem da ga uhapse prije nego što se drugi stanovnici rezervata probude. Međutim, Bik Koji Sjedi odbio je da pođe mirno što je dovelo do galame i okupljanja drugih Indijanaca koji su se protivili hapšenju.

Došlo je do nereda između njegovih sljedbenika i indijanske policije i u jednom trenutku jedan od policajaca je ubijen. Odmah je došlo do razmjene vatre u kojoj je jedan metak pogodio poglavicu u glavu i ubio ga na licu mjesta.

Poglavica je sahranjen je u Fort Jejtsu, a 1953. godine njegovi posmrtni ostaci preneseni su u Mobridž, u Južnu Dakotu, gdje mu je podignut granitni spomenik.

 

(SrpskaCafe)

CATEGORIES
Share This