Bajden če pozvati Amerikance da se ponovo vakcinišu

Bajden če pozvati Amerikance da se ponovo vakcinišu

Bajdenova administracija planira pozvati sve Amerikance da ove jeseni dobiju dodatnu dozu vakcina protiv Covida-19, kako bi se suprotstavili novom valu zaraze, izjavio je juče jedan od zvaničnika u Bijeloj kući.

On je rekao da Centri za kontrolu i prevenciju bolesti izvješćuju o porastu infekcija i prijema u bolnice zbog širenja zaraze korona virusom, ali dodao i da je ukupan broj zaraženih i dalje nizak.

U četvrtak su iz Moderne poručili kako početni podaci pokazuju da je njezine nove vakcine protiv Covida-19 efikasno protiv podvarijanti virusa “Eris” i “Fornax” kod zaraženih osoba. Moderna, Novavax, Pfizer i njemački partner BioNTech SE stvorili su verzije svojih vakcina protiv Covida-19 usmjerenih na podvarijantu XBB.1.5.

U očekivanju odobrenja zdravstvenih regulatora u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, kompanije očekuju da će nove inačice vakcine biti dostupne u nadolazećim sedmicama za jesensku sezonu vakcinisanja.

“Uticaćemo na sve Amerikance da uz vakcinu protiv gripe i respiratornog sincicijskog virusa dobiju i nove doze za zaštitu od koronavirusa”, rekao je taj zvaničnikm havlja Hina.

(N1) Foto: Agencije

CATEGORIES
Share This