Ekološki protest protiv „Eko-depa“- Dalje nećete moći

Ekološki protest protiv „Eko-depa“- Dalje nećete moći

Petrović zakazao veliki ekološki protest za utorak, 22. avgusta, u 17h na Trgu kralja Petra I Karađorđevića sa protestnom šetnjom do prostorija gdje boravi direktorijum firme „Eko-Dep“ , uz istovremeno potpisivanje peticije kako za odustajanje od tendera sa Brčko distriktom tako i za promjenu lokacije i izgradnju nove regionalne deponije!

– Javnost sam još prije slave grada obavijestio da smo otkrili da se firma „Eko Dep“ prijavila na tender koji je raspisao Brčko distrikt a u vezi sa odlaganjem komunalnog otpada-smeća – kazao je gradonačelnik Bijeljine, navodeći da to mora biti obustavljeno.

On podsjeća da je jedan od problema, koji je naslijedio preuzimajući gradonačelničku funkciju, a koji je veliki broj građana prijavio bio sa lokacijom regionalne deponije.

„U vrijeme kada se govorilo o izgradnji deponije niko se nije žalio, u vrijeme kada je počela njena izgradnja niko se nije pobunio i došli smo u situaciju da nam deponija bude u neposrednoj blizini grada i naseljenih mjesta, da se neprijatni mirisi šire do samog centra grada i narušavaju kako kvalitet života tako i samo zdravlje stanovništva. Da zlo bude veće, ne radi se o lokalnoj već o regionalnoj deponiji,  te se na istoj ne odlaže otpad samo iz našeg grada već i iz Ugljevika, Lopara i Teočaka“, navodi Petrović.

Direktorijumu ove firme, kaže on, je izgleda to bilo malo, pa su se uredno javili na tender da ponude svoje usluge  kao regionalne deponije za odlaganje otpada i iz Brčko distrikta.

„Zdrav razum se kosi sa ovakvom odlukom! Srećom pa je grad opet na vrijeme reagovao i još uvijek nije potpisan ugovor što je olakšavajuća okolnost, ali kako bi spriječili da isti bude potpisan moramo pokazati sabornost i spremnost da se borimo protiv ekološke katastrofe koja prijeti našem gradu“, naglasio je Petrović.

On je zakazao veliki ekološki protest za utorak, 22. avgusta, u 17h na Trgu kralja Petra I Karađorđevića sa protestnom šetnjom do prostorija gdje boravi direktorijum firme „Eko-Dep“ , uz istovremeno potpisivanje peticije kako za odustajanje od tendera sa Brčko distriktom tako i za promjenu lokacije i izgradnju nove regionalne deponije!

„Zamolio bih vas da se okupimo u što većem broju, slobodno povedite i svoju djecu, osmislite  transparente, protest je zamišljen kao mirna šetnja i dostojanstveno okupljanje nezadovoljnih građana“, naglašava Petrović i dodaje da se protest ne organizuje iz političkih razloga.

„Protest nije moj miting ili tribina, moj način reklamiranja, već bunt građana koji se ne mire sa time da našu lijepu Bijeljinu pretvaraju u smetlište! Ovo će biti protest upozorenja nadležnima u firmi „Eko- Dep“, Gradska uprava će sa svoje strane uraditi sve što je u okviru zakonskih normi, ali ako protest upozorenja ne bude shvaćen ozbiljno od strane direktorijuma  biću prinuđen na radikalizaciju protesta i druga djelovanja“, upozorava gradonačelnik Bijeljine.

On dalje navodi da koristi priliku i da podsjeti da su protiv direktorijuma firme „Eko Dep“ su podignute optužnice na račun krivičnih prijava koje je podnio i u kojima je dokumentovan kriminal, korupcija i krađa.

„Ovo je i odlična prilika da priupitamo kako Tužilaštvo tako i Sud u kojoj fazi se nalazi ovaj proces“, naveo je Petrović.

Ne budemo li pokazali, kaže on, da smo u ovome zajedno, da nam je svima stalo, nemamo se čemu nadati!

„Već sam rekao da ne mogu sam, da mi je potrebna vaša pomoć i ako želite da se zajedno izborimo i spriječimo da brojni kamioni iz Brčko Distrikta svakodnevno dovoze različite vrste otpada (organski, neorganski, kabasti) u našu lijepu Bijeljinu, onda se odazovite mom i pozivu Gradske uprave za miran protest u utorak 22.08.2023. godine na Trgu sa početkom u 17h“, navodi Petrović i poziva građane da izađu zajedno o glasno kažu NE, zbog naše djece, zbog svih nas, zbog naše Bijeljine.

(BN) Foto: Fejsbuk

CATEGORIES
Share This