Anketa: Šolcova koalicija gubi, AfD ima bolje rezultate

Anketa: Šolcova koalicija gubi, AfD ima bolje rezultate

Sve tri partije u nemačkoj vladajućoj koaliciji kancelara Olafa Šolca ostvarile su na današnjim izborima za Evropski parlament (EP) lošije rezultate nego na prethodnim izborima 2019. godine, dok je krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) ostvarila bolje rezultate nego na prethodnim izborima, pokazuju rezultati izlazne ankete koju je objavila televizija ARD.

Među koalicionim partnerima najveći pad u podršci imaju Zeleni koji su, prema izlaznoj anketi, osvojili 12 odsto, što je značajno manje od 20,5 odsto koliko su osvojili na izborima 2019. godine, preneo je Rojters.

Šolcova Socijaldemokratska partija Nemačke (SDP), prema anketi, dobila je na današnjim izborima 14 odsto glasova u odnosu na 15,8 odsto 2019. godine, a Slobodne demokrate su pale na pet odsto podrške sa 5,4 odsto 2019.

Koalicija Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU), je, prema anketi, očekivano na prvom mestu sa 29,5 odsto glasova u poređenju sa 28,9 odsto na izborima 2019. godine, dok je AfD zauzeo drugo mesto sa osvojenih 16,5 odsto u odnosu na 11 odsto 2019.

Politiko je objavio da će Šolcove socijaldemokrate na današnjim izborima ostvariti najgore rezultate na evropskim izborima do sada.

Predviđa se da će SDP završiti na trećem mestu sa osvojenih 14 odsto glasova, što je pad od gotovo dva odsto u odnosu na pre pet godina.

(Tanjug) Foto: AP

CATEGORIES
Share This