Amerika šalje Kijevu paket oružja vrijedan 6 milijardi dolara, evo šta bi moglo biti u njemu

Amerika šalje Kijevu paket oružja vrijedan 6 milijardi dolara, evo šta bi moglo biti u njemu

SAD bi se mogle već danas oglasiti o novom paketu oružja za Ukrajinu vrijednom šest milijardi dolara, potvrdio je američki zvaničnik.

U paketu bi mogao biti protivtopovski radar, taktička vozila, presretači Patriot, dronovi, precizno municija i sistemi protiv dronova, rekao je zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman, prenosi Index.hr.

Podsjetimo, američki predsjednik Džo Bajden je ranije ove sedmice saopštio da će svježa vojna pomoć početi stizati Ukrajini, nakon što je potpisao teško izboreni zakon koji predviđa milijarde dolara nove potrošnje za podršku borbi Ukrajine protiv Rusije.

Pentagon je potvrdio kda je Kijevu već isporučen novi raketni system dugog dometa poznat kao ATACMS. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji su SAD najavile u martu, ali na zahtjev Ukrajine nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.

“Bajden je dao upute svom timu da izvrši isporuku nakon što je Rusija nabavila balističke projektile od Sjeverne Koreje i upotrijebila ih protiv Ukrajine”, naveo je Pentagon.

Agencije

CATEGORIES
Share This