27. decembar kroz istoriju: Koreja podijeljena na 2 dijela

27. decembar kroz istoriju: Koreja podijeljena na 2 dijela

Podjela Koreje na Sjevernu i Južnu bila je posljedica savezničke pobjede u Drugom svjetskom ratu 1945. godine, kojom je završena japanska okupacija Korejskog poluostrva.

Sjedinjene Države i Sovjetski Savez dogovorili su privremenu okupaciju poluostrva u formi starateljstva s granicom na 38. paraleli, koja je utvrđena na današnji dan, 27. decembra 1945. godine.

Cilj starateljstva bio je uspostavljanje privremene vlade koja bi postala “slobodna i nezavisna s vremenom”, kako je dogovoreno na konferenciji u Kairu.

Koreja je bila pod japanskim protektoratom od 1905. godine (od 1910. i kolonija) do objave kapitulacije u avgustu 1945. Mjesec dana kasnije, državnik Jeo Un-hjeong je pokušao izgraditi nezavisnu vladu za cijelu Koreju, ali su njegovi planovi propali s uspostavljanjem američke vojne uprave. Na jesen 1947. Ujedinjeni narodi su pokrenuli inicijativu da se na području cijele Koreje održe slobodni i opšti izbori. Ipak, taj plan je propao jer se Sjedinjene Države i Sovjetski Savez nisu mogli dogovoriti.

Migracija stanovništva preko demarkacione linije, u oba smjera, takođe se odvijala. Oko 650.000 ljudi, dijelom hrišćana, prešlo je na jug, dok su komunisti, kojih je na jugu bilo više nego na sjeveru, prelazili na sjever.

Na sjeveru su Sovjeti uspostavili komunističku državu sa središtem u Pjongjangu, dok su Amerikanci na jugu formirali prozapadnu republiku sa središtem u Seulu.

Godine 1948. službeno su proglašene Demokratska Narodna Republika Koreja na sjeveru i Republika Koreja na jugu.

Ostali događaji na današnji dan

1822. – Rođen Luj Paster, francuski hemičar i biolog;

1882. – Ukazom kralja Milana Obrenovića o odobrenju Trgovinskog sporazuma i Konzularne konvencije sa SAD, uspostavljeni diplomatski odnosi Srbije i SAD;

1901. – Rođena Marlen Ditrih, njemačko-američka glumica i pjevačica;

1923. – Umro Gistav Ajfel, francuski konstruktor;

1927. – Jedan od vođa Oktobarske revolucije i prvi šef sovjetske diplomatije Lav Trocki isključen iz Komunističke partije pošto je u političkim sukobima pobijedila frakcija Josifa Staljina. Trocki potom protjeran iz SSSR i ubijen u Meksiku 1940. po Staljinovom nalogu;

1952. – Rođen Dejvid Nopfler, britanski muzičar, vođa grupe Dajer Strejts (“Dire Straits”);

1978. – Novim ustavom u Španiji uvedena ustavna monarhija, a Huan Karlos Prvi zauzima mjesto Franka na čelu države (ponovno je uvedena demokratija nakon 40 godina);

2007. – Bivša pakistanska premijerka Benazir Buto ubijena je u terorističkom napadu u Ravalpindiju, Pakistan.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This