„Nismo čuli za namjere 10 njemačkih kompanija“ U Privrednoj komori RS znaju samo da se otvaraju 2 fabrike u Aleksandrovcu

„Nismo čuli za namjere 10 njemačkih kompanija“ U Privrednoj komori RS znaju samo da se otvaraju 2 fabrike u Aleksandrovcu

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić kaže da u ovoj asocijaciji nisu upoznati sa namjerama njemačkih kompanija da u Srpskoj otvaraju firme.

Podsjećamo, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, izjavio je da je u proteklih 20 dana najmanje 10 velikih kompanija iz Njemačke došlo u Srpsku jer znaju da ona može dugoročno da obezbijedi snabdijevanje gasom iz Rusije.

– Njemačke kompanije ne mogu da istrpe da gas koje su dobijale po 300 dolara sada košta 3.000 dolara. Njemačka neće dugo godina doći u priliku da ima ekonomsku cijenu gasa kao u Republici Srpskoj  – naveo je Dodik.

milorad dodik predsjednik republike srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

On je još rekao da su na području Srpske od Prnjavora, Gradiške i Banjaluke prisutne brojne strane kompanije, navodeći da se u Laktašima trenutno otvaraju dvije fabrike, dok će na kraju iduće godine biti otvorena i treća, u kojoj će se zaposliti oko 2.500 radnika.

– Dobro sam upoznat o dvije značajne strane investicije na području Laktaša koje su u završnoj fazi, ali za namjere velikih njemačkih kompanija zaista ne znam – kaže za Srpskainfo Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS.

Pero Ćoric
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Naime, u Aleksandrovcu kod Laktaša njemačka kompanija “Mahle” je izgradila jedan od najvećih proizvodnih objekata u auto-industriji u BiH. Riječ je o investiciji od oko 20 miliona evra i treba da bude zaposleno oko 700 radnika.

Takođe, u poslovnoj zoni u Aleksandrovcu italijanska kompanija “PMP Industries” gradi novi proizvodni pogon u vrijednosti od oko 40 miliona evra. U novom pogonu će se proizvoditi komponente za drobilice.

Inače, ova firma je prisutna u Republici Srpskoj od 2006. godine jer u Gradišci imaju firmu “PMP Jelšingrad”.

Kada je u pitanju 2022. godina, u BiH je zabilježeno ukupno 1.440,3 miliona KM direktnih stranih investicija, a od toga 1.001,2 miliona KM u Federaciji BiH (učešće 69,5%), 394,1 miliona KM u Republici Srpskoj (učešće 27,4%), te 45 miliona KM u Brčko Distriktu (učešće 3,1%).

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This