Vruća devetka

Vruća devetka

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić, preuzeo je na sebe nezahvalan postdeklarativni posao vađenja vrućeg kestenja iz vatre.

Kroz stranački zaključak, Stevandić i Milan Petković zaduženi su da kreiraju zaključak na Deklaraciju Svesrpskog sabora “kako bi se izbjegle nedoumice o ostanku 9. januara kao Dana Republike”.

Ako je u Deklaraciji sve jasno, kako tvrde u vlasti, čemu onda skupštinski zaključak koji treba da otklanja nedoumice?

Dalje, u zaključku US se navodi da je tekst svesrpske Deklaracije “odlična cjelina i da ne bi dovodili potpisnike u poziciju amandmanskih izmjena i razvlačenja, čime bi na Deklaraciju mogla biti bačena sjenka”, djelovaće se kroz zaključak.

I ovo zaslužuje pitanje – ako je Deklaracija odlična cjelina, čemu potreba da se na nju dodaje zaključak Narodne skupštine?!

Jasno je, dakle, da je u Deklaraciji neko zeznuo stvar nazivajući 9. januar danom nastanka Republike Srpske i njenom krsnom slavom. Nakon bljuvanja vatre od strane naroda i opozicije, sada je očigledno potrebno ispravljati krivu Drinu, i to bez navođenja krivca, jer bi se lako moglo doći do onoga čije se ime ne spominje. Devetka postaje vruća!

Deveti može da bude jedino i samo jedino Dan Republike Srpske. Dakle, postoje dvije mogućnosti – da tako doslovno piše u Deklaraciji, ili da se ovaj praznik u njoj uopšte ne spominje, kao što se formalno ne spominje ni u jednom zakonu u RS, ali se ipak slavi. U oba slučaja potrebno je mijenjati Deklaraciju kroz amandmane u parlamentima, a ko je taj u vlasti Republike Srpske ko to smije reći u Beogradu?!

Respekt za Stevandića jer je jedini konkretno pokušava da ublaži štetu, dok nas svi ostali ubjeđuju da ne znamo čitati srpski. Ali, najavljeni zaključak Narodne skupštine (naslućujemo kako će da glasi) samo je privid rješenja problema. Jer, jedno će pisati u njemu, a drugo u Deklaraciji.

Osim toga, znamo kako se postupa sa zaključcima Narodne skupštine.

Autor: Slobodan Popadić

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This