Vasković: “Tesanje” Šmita

Vasković: “Tesanje” Šmita

Kristijana Šmita stalno saslušavaju; Sada se traži da bude “istražen” i u Bundestagu; Stavljaju mu se na teret brojne greške, od kojih je mnoge i počinio. Posebno oko izbora, jer je pozicija predsjednika RS uzurpirana, a Milorad Dodik je lažni, a ne izabrani predsjednik.

2.

I svi to znaju.

3.

Hoće li Šmit biti smijenjen? Neće; Preciznije, takav postupak bio bi ravan čudu, jer velike sile, među kojima je i Njemačka, nikada ne priznaju javno političke greške.

4.

Šmit će ostati visoki predstavnik za BiH, iako je, suštinski, sada njegov mandat sveden na to šta će učiniti ukoliko dođe do blokade izbora Vlade Federacije BiH?!

5.

Stranke Brojki (nekadašnja “osmorka”, pa šestorka, pa sedmorka…- nikada ne znaš koliko ih je na broju), “vuku ga za rukav” da dejstvuje ukoliko dođe do blokade; Šmit se javno otima od toga, jer to znači novu direktnu konfrontaciju sa SDA, koja je pokazala veliku žilavost i otpor da bude uklonjena sa lakoćom. Oni koji su to očekivali su se prevarili u procjenama.

Uprkos žilavosti, iz SDA nisu uspjeli ući u Savjet ministara BiH, prije toga izboriti poziciju člana Predsjedništva BiH. Ne uspijevaju ni da sastave većinu u Federaciji BiH, ali bi blokada izbora izvršne vlasti, ukoliko Brojke zaista skupe većinu, bila teško podnošljiva za SDA.

6.

Bila bi nepodnošljiva za Međunarodnu zajednicu i Šmit bi bio prisiljen reagovati.

7.

SDA će se, prije ili kasnije, morati pomiriti sa činjenicom da ovaj krug, kako stvari stoje, “ne voze”. Osim ako ne naprave neko čudo do kraja iduće sedmice, kada bi trebalo da krene formiranje vlasti u Federaciji BiH.

8.

Šmita “saslušavaju” kako bi ga natjerali da “proširi” mandat, a ne da bude doživljen kao Staratelj Brojki, koje se ne ustručavaju da ga vuku po blatu sopstvenog političkog paceraja. Prije toga Staratelj HDZ-a.

9.

Šmit mora konačno obući i treću košulju, na kojoj neće biti nikakvih obilježja.

A, zasad, ih je previše; Jer, uz HDZ i Brojke ima i “motive” enormne izborne pljačke.

10.

Međutim, veliko je pitanje koliko se Šmit, nakon svih greška koje je počinio, ali i udara koje je doživio, može pridići? Ako je to uopše, kada je on lično u pitanju, i bitno.

11.

Visoki predstavnik nije isto što i OHR; Visoki predstavnik je kanal preko kojeg se izvršavaju odluke/volja OHR-a/PIK-a, koji kroz sebe artikuliše sve bitne zemlje Zapada.

Jednostavnije rečeno, bitna je institucija OHR-a, njeno postojanje i djelovanje; Mnogo manje je bitno ko je na njenom čelu.

12.

Šmit je, narodski rečeno, izvođač radova.

Pokazalo se, dosad, da nema suptilnosti, takta, filinga…, već da je nevješto, pregrubo i preočito “tesao” sve čega se dohvatio.

13.

Zato sada “tešu” njega! I hoblaju!

14.

Šmit bi, kao visoki predstavnik za cijelu BiH, trebalo da počne dejstvovati, najkasnije, nakon formiranja Vlade Federacije BiH, kako god formirana bila.

15.

Biće to vrlo interesantno, jer će i tada ostati jedno otvoreno i izuzetno teško pitanje – zbog čega je dozvoljeno da CIK lažno proglasi Milorada Dodika za predsjednika RS, iako je brutalno pokrao izbore na kojima je poražen?!

Odgovor na to pitanje niko iz Međunarodne zajednice ne može ignorisati naredne četiri godine, ma koliko neprikosnoveni i nedodirljivi bili u BiH.

Taj “rebus” moraće riješiti oni koji su ga i “zadali”.

16.

Načini postoje, a, pritom, nikako ne mislim na bilo kakvu smjenu lažnog predsjednika korišćenjem bonskih ovlasti. Itekako mislim na Tužilaštvo i Sud BiH.

I sam Dodik računa sa tim – pokušaj pravljenja šanca duž cijele RS, koji se ogleda kroz namjeru da se proba opozvati gradonačlenik Bijeljine, najbolji je dokaz za to.

17.

Takozvana opozicija u RS ni dalje ništa, baš ništa, ne razumije; Čak ni da ih Dodik priprema za rezervnu klupu ukoliko mu zatrebaju da promijeni nekog od piona koje trenutno vuče kao „partnere“.

(Slobodn Vasković)
CATEGORIES
Share This