Svi za jednog, jedan za sebe!

Svi za jednog, jedan za sebe!

Ispratili smo sinoć 2023. godinu u kojoj smo bombardovani svakodnevnim tužbalicama vlasti kako je za sve što ne valja kriva opozicija, strani faktor, pa čak i mediji.

Samokritika je, po običaju, izostala. U novu 2024. ušli smo duboko podijeljeni i nezadovoljni, posebno ako gledamo iz ugla građana koji sve teže žive. Sve je više onih koji sebi ne mogu pružiti više ni tradicionalne praznične obroke, a da se prije toga dobro ne zaduže.

Političarima su puna usta priča o razvoju, investicijama, o nekom boljem sutra. Ipak, da bi imali bolje sutra na funkcijama moramo imati znalce i reformiste, a ne grebatore. Evo pitanje za sve: koliko političara, ne samo u Republici Srpskoj, već i u Bosni i Hercegovini, može za sebe da kaže da su proveli neku reformu i tako doprinijeli boljem životu građana? Istina, ima ih, ali mogu da se izbroje na prste jedne ruke. Ipak, mnogo je više onih čiji je jedini kvalitet podaništvo, poltronstvo stranačkim liderima i lični interes. Ti i takvi kao strane investitore ne bi mogli da dovedu ni čuvenu braću Troter, Del Boja i Rodnija iz serije “Mućke”.

Izborna je godina i biće prilike da se u budućem vremenu bavimo “papcima” i drugim domaćim izdajnicima. Sad je prilika da vidimo u kakvom smo mi to “blagostanju” ušli u 2024.godinu.

Prije nekoliko dana čuli smo vapaje za pomoć iz javne kuhinje za bebe, vjerovatno jedine u Evropi, koja se nalazi u Bratuncu. Kažu da im se tokom 2023. uduplao broj korisnika, pa tako sad imaju ukupno 60 gladnih malih usta.

“Bebe koji su naši redovni korisnici su u veoma teškom materijalnom stanju”, poručili su iz Bratunca. Nisam primjetio da ih je neko čuo ili reagovao.

U Srpskoj su po hitnom postupku usvojene i izmjene Zakona o radu, kako bi se porodiljama od iduće godine plata obračunavala na novi način. I to za većinu majki nepovoljniji. Majke još nisu zaboravile ni obećane besplatne prenatalne testove. Podsjetiću, političarima su puna usta priče o borbi za natalitet, ali stvarnost i njihovi “lucidni” potezi ih demantuju.

“Šumama” i drugim javnim preduzećima gubitašima nećemo trošiti riječi, jer tamo i dalje sjede oni koji su napravili minuse.

Proteklih godina naslušali smo se priča o tome kako ćemo se boriti protiv korupcije i sive ekonomije. Ne samo da vlast nije uradila ništa, već je stanje iz dan u dan sve gore. Minusi u državnoj kasi su sve veći, zaduženja sve češća, a poslodavci pljačkaju i radnike i državu. Pitam se kako je moguće da ogroman kriminal niko od nadležnih u državi ne primjeti. Zar je moguće da ministar finansija ne može da izračuna koliko državna kasa gubi zbog, recimo, plata u kovertama.

U 2024. godinu ušli smo sa političarima koji imaju najveće plate u regionu. Ušli smo u novo ljeto i sa predsjednikom Srpske koji ima ubjedljivo najveći budžet od svih regionalnih predsjednika. Malo li je 56 miliona. Onima koji su mu izglasali budžet želim da u ovoj 2024. tokom pauza skupštinskih zasjedanja odu do Mozaika prijateljstva, da se tamo hrane, da vide koliko ima siromašnih građana koji bez tog jednog obroka ne bi preživjeli. S druge strane, korisnicima “Mozaika prijateljstva” želim da im se omogući da se hrane u restoranu Narodne skupštine RS.

Političarima želim da u ovoj 2024. nauče da se patriotizam ne mjeri žiro računima i podaništvom Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, a ponajmanje Briselu i Vašingtonu, već životnim standardom građana, koji je trenutno na nezavidnom nivou.

Strancima želim da u ovoj 2024. izađu iz tajnih skrovišta u kojima se, daleko od očiju javnosti, sastaju s pojedinim liderima vlasti i opozicije. Želim da otkriju kako su i uz pomoć koga uspjeli da nam navuku ludačke košulje. Nije demokratski, a ni korektno da nam na tajnim lokacijama, u kafanama i picerijama, kuju planove za budućnost. U tim planovima su ipak prioritet interesi njihove, a ne naše zemlje. Želim im i da konačno nauče da ovdje sila i prijetnje ne prolaze.

Opoziciji želim manje salonskih, a više lidera od akcije na terenu.

Građanima Republike Srpske, pored dobrog zdravlja, želim i poštene izbore. Džorž Orvel je davno napisao da narod koji bira korumpirane političare, prevarante, lopove i izdajnike nije žrtva već saučesnik.

Šta nakon svega možemo očekivati od ove godine? Ništa dobro.

Građani će i dalje stezati kaiš, a političari se neće odreći luksuza, prije svega skupocjenih automobila.

Ćuti, glasaj, ne talasaj! Svi za jednog, jedan za sebe! To su parole po kojima ćemo pamtiti ovu vladajuću koaliciju.

A mi ćemo se, poštovani čitaoci, i u 2024. istinom boriti za jaču i stabilniju Republiku Srpsku!

Autor: Siniša Trkulja

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This