Sjećanje na trebinjsku Golubicu

Sjećanje na trebinjsku Golubicu

Danas je u Trebinju u 69. godini umrla Mirjana (Golub) Bokun. Zvali su je Golubica. Bila je strastvena zaljubljenica u Trebinje, njegov svojevrsni simbol i simbol ženske slobode. Plijenila je vedrinom, a osvajala raskošnom pojavnošću i duhom.

U penziju je otišla prije tri godine i u razgovoru za “Direkt” tada je rekla kako nikada nema mira. Baš tako je i živjela do posljednjeg dana, neprekidno u pokretu, njegujući ljubav prema muzici, glumi, prijateljima, dobroj zabavi, ali i ljubav prema sebi. 

U trećoj životnoj dobi okušala se na pozorišnim daskama, igrajući uloge u predstavama trebinjskog pozorišta, a bila je i dugogodišnja članica hora “Tribunia”. 

Malo koji kulturni događaj u gradu bi propustila. Često je vozila bicikl, šetala i plivala na omiljenom joj bregovačkom bazenu. 

Prepoznatljivog modnog stila u jarkim bojama ili u potpunosti bijeloj kombinaciji, katkad sa lavandom u kosi, ružom za uvom, šeširima, naočarima, nakitom, a ponajviše optimizmom koji je prenosila i na svoje sagovornike, privlačila je pažnju. 

„Željela bih da kažem ženama da se pokrenu, da se druže, da šetaju, da žive život svaka na svoj način, kako bi im bilo bolje…Mnogo je stvari koje su nam dostupne, a koje su besplatne, sve to možemo iskoristiti. Ne moramo imati najskuplje patike da bismo šetali, možemo šetati i u nekim prosječnim”, pričala je tako Mira za “Direkt”. 

Golubica je našla svoje mjesto i u zvaničnom video spotu o Trebinju, a gradonačelnik Mirko Ćurić baš za nju je organizovao prijem kako bi joj se zahvalio za sve što je činila na promociji ovog grada

Radovala se životu i svakom novom danu, pa je otuda i svoj moto “Carpe diem” dosljedno poštovala. Mnogi će danas zato reći da se Golubica imala rašta i roditi. 

“Imam tu energiju i slobodno je trošim, slobodno dišem. Čini mi se da sam prevazišla te neke elemente manje sredine. To je vjerovatno genetika, moja majka je bila takva i ja sam na tome jako zahvalna. Ta energija me još uvijek nosi, do kada će, ne znam. Doći će momenat kada će i ona stati. Zahvalna sam što ona postoji i što mi daje snagu da je dijelim sa drugima”, govorila je Golubica prije tačno tri godine. 

Mira Bokun na bregovačkom bazenu

Mira Bokun na bregovačkom bazenu (Foto: Direkt)

Mira će biti sahranjena sutra, 20. oktobra, u 15 časova, na gradskom groblju u Podgljivlju. 

Podsjećamo na video koji smo sa Mirom snimili prije tri godine, baš na dan kada je sa svojim prijateljima i prijateljicama proslavljala odlazak u penziju. Pričala je o svom životu i radosti koju joj je svakodnevno donosio.

CATEGORIES
Share This