Šizofrena politika Brisela: Traže od Vučića da prizna Kosovo u skladu sa međunarodnim pravom

Šizofrena politika Brisela: Traže od Vučića da prizna Kosovo u skladu sa međunarodnim pravom

Evropski parlament izglasao je danas Rezoluciju o Kosovu u svjetlu posljednjih dešavanja u Banjskoj, kada su ubijena tri Srbina.

 

Prema pisanju Večernjih novosti, u moru nedosljednosti, licemjerja i otvorenih antisrpskih teza kojima obiluje danas usvojena rezolucija Evropskog parlamenta, kojom se traže sankcije protiv Srbije ukoliko se dokaže da je Beograd povezan sa vatrenim obračunom u Banjskoj, postoje i paradoksalne konstatacije koje mnogo toga govore o šizofrenoj politici briselske administracije.

Naime, u tekstu koji je u Starzburu usvojen ubjedljivom većinom, ne računajući poslanike Fidesa mađarskog premijera Viktora Orbana koji su bili protiv, navodi se da EP podržava normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, ali “na temelju načela međusobnog priznavanja i u skladu sa međunarodnim pravom”.

Drugim riječima, kako pišu Novosti, “Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić, koji je itekako zastupljen u ovom dokumentu, trebalo bi da priznaju lažnu državu i to sve uz poštovanje međunarodnog prava? Da bacimo pod noge i Povelju UN i važeću Rezoluciju 1244 i da priznamo “državu” na svojoj teritoriji i da istovremeno Srbija ispoštuje pravne norme?

Podsjetimo, u skarednom tekstu EP poziva se evropska petorka koja nije priznala takozvano Kosovo da to učini. Zatim, osuđuju se “neprimjerene mjere” uvedene protiv prištinskih vlasti. Istovremeno, Vlada Srbije se poziva da opozove kampanju otpriznavanja odnosno da se “Beograd suzdrzi od pokušaja izolacije Kosova od međunarodne zajednice. Ruku na srce, evroposlanici su od Prištine zatražili da se osnuje Zajednica srpskih opština, ali u skladu sa Ustavom Kosova i presudom Ustavnog suda iz 2015. godine?”

Novosti

CATEGORIES
Share This