Planetarni Tesla

Planetarni Tesla

Kao i sve što je ljudsko i moral je promjenjiv, relativan, zavisan od prilika, sredine i vremena, pisao je Jovan Skerlić, književni kritičar.

Ne znajući kakvo će pasje vrijeme doći i da će od morala ostati samo jaruge iz kojih nečasni kradu, pljačkaju, bezočno lažu, čine svakojaka nepočinstva i blate slobodoljubive, uništavaju njihovu kulturu, otimaju zemlju i stavljaju etiketu malignog tkiva, a njihovu postojbinu nazivaju džunglom…

Prepoznajete, radi se i o nama, tako da nam zahvaljujući podjelama i vlastitoj nemoći u kući pored puta baš ne cvjetaju ruže. Čak se i Dejtonski sporazum tumači u duhu interesa evroatlantskog poimanja istine i pravde…

Šta nam je činiti?

Da budemo sabrani, strpljivi, jedinstveni, radni, inventivni i uporni u njegovanju vrijednosti koje nas krase. Ne naplaćujemo i ne ističemo slobodu koju smo krvavo izborili i podarili komšijama. Vlastitim primjerom, ekskluzivnom veličinom i istinom kreirajmo lokalnu, regionalnu i globalnu sliku o nama. Ne odričimo se našeg načina života i ne zalećimo se za šarenim lažama… Pišimo i borimo se za istinu. Angažovanu, aktivnu, pitku, milosrdnu, vidljivu i nevidljivu. Stvaralačku, miroljubivu, punu svjetlosti, ljepote i ljubavi, kakvu je propovijedao Nikola Tesla, jedan od najoriginalnijih mislilaca u istoriji ljudskog roda, intuitivni genije koji je živio daleko ispred svog vremena. Vizionar i najveći svjetski pronalazač svih vremena.

“Iz grmena velikoga lafu izać’ trudno nije; U velikim narodima geniju se gnjezdo vije”, pisao je P. P. Njegoš.

A mi se bakćemo sitnim, nevažnim, nebitnim stvarima, pričama, događajima smještenim na raskršću duhovne epike, potrošačke korpe, natovske demokratije i vječne istine…

Nije samo za podsjećanje, zato i pišem. Posao romansijera nije samo da od malih stvari pravi velike događaje nego i da velike osjeti, prepozna i postavi na vidljivo, čujno i osjećajno mjesto – ne očekujući da mu se neko zahvali ili, ne daj Bože, da mu plati.

Naime, 20. oktobra u Rektoratu Beogradskog Univerziteta, na inicijativu Media inventa iz Novog Sada, Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i Unije poslodavaca Srbije, ustanovljeno je priznanje Planetarni Tesla – internacionalna nagrada koja će se, kao i Nobelova, dodjeljivati najboljim stvaraocima iz cijelog svijeta… I to sedam u Beogradu i dvije u Banjaluci. Ovu ekskluzivnu informaciju prenijela su tri portala iz Bosne i Hercegovine, ali nijedan iz Republike Srpske…

Veliki Nikola Tesla ostavio je čovječanstvu izume koji su promijenili istoriju, ličnim primjerom iscrtao je uzor vizionara, za koga naučni rad vrijedi onoliko koliko doprinosi boljitku cjelokupnog društva.

Nagrađujući one čiji rad je na tragu Teslinog jedinstvenog ideala hoćemo da damo primjer sadašnjim i budućim generacijama, da jačaju sistem obrazovanja i istraživačkog rada, da sačuvaju i razvijaju djelo velikog Tesle, da nastave njegovu viziju humanizma, bez kojeg nijedno otkriće nema pravog smisla. Istovremeno želimo da skrenemo pažnju svjetskoj javnosti da narod koji je civilizaciji podario Nikolu Teslu, Mihajla Pupina, Milevu Marić, Ruđera Boškovića i Milutina Milankovića, zaslužuje veće poštovanje, uvažavanje, razumijevanje, povjerenje i divljenje.

Izumitelju naizmjenične struje, polifaznih motora i generatora, rotacionog magnetnog polja, radija, teleautomatike, geniju na čijim se patentima zasniva energetika dvadesetog vijeka, mobilna telefonija, daljinsko upravljanje… ukradeno je i deset otkrića (Elektron, Radio veza, Rendgenski zraci, Radar, Elektronski mikroskop, Akcelerator čestica, Kosmički zraci, Indukciona radioaktivnost, Laser) za koje su: Tomson, Markoni, Rendgen, Edvard Boven, Ernst Ruska, Cocroft&Walton, Viktor Hes, Joliot Curie Townes, Prohorov dobili Nobelove nagrade. Ove neopozive dokaze i najpouzdanije činjenice o krađi i nepravdi iznio je hrvatski akademik dr Vladimir Paar u svom radu “Tesla vizionar 21. stoljeća”.

A razumjeti Teslu, njegovu veličinu, milosrdnost zahtijeva visoku moralnu osviješćenost i posvećenost. Jer, “Tesla zaslužuje zahvalnost čovječanstva”, kako je daleke 1923. godine uzviknuo američki naučnik Artur Kompton prilikom uručenja Nobelove nagrade za fiziku… Stotinu godina je prošlo od tada, ali je ustanovljenje nagrade Planetarni Tesla ovaploćena u pravo vrijeme. Na ivici globalnog rata, raskršću civilizacija, novog pljačkaškog pohoda evroatlantske kulture.

Zato se mi Srbi moramo boriti za istinu. Jer narod koji je u prošlom vijeku za nezavisnost, slobodu i pravdu žrtvovao jednu trećinu svoje populacije ne može biti kolateralna šteta i periferija vrijednosnog sistema.

Otadžbina se brani naukom, kulturom i dobrotom. Zato su naši ciljevi plemeniti, opravdani i vizionarski…

Braneći istinu, moralne i duhovne vrijednosti gradimo ljepšu sliku, afirmišemo samobitnost i doprinos slobodarskim izazovima i stremljenjima. Nudimo saradnju i pomirenje kroz stvaralaštvo, duhovnost i patriotizam Nikole Tesle. Jer, svjetlost je izvor svih njegovih ideja, ljubav – harmonija nauke i ljudskog iskustva, ljepota – Kantovo moralno dobro, a milosrđe – filozofija kvalitetnijeg života.

Zato je Planetarni Tesla putokaz, orijentir i cilj. Nama – zadatak da poštujemo, njegujemo i slavimo njegovo djelo, a komšijama i drugima da ne budu Mešini junaci iz “Tvrđave” ili “Uralski jurišnici”.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This