Obrisi kneževe zadužbine: Umjesto hrama nauke, znanja i mudrosti – gradilište

Obrisi kneževe zadužbine: Umjesto hrama nauke, znanja i mudrosti – gradilište

Od pompezne najave i obećanja biznismena Rodoljuba Draškovića da će 2020. godine Trebinje dobiti hram nauke, znanja i mudrosti, novu savremenu gimnaziju, danas su na tom mjestu samo obrisi zgrade i gradilište. Gradilište je zatvoreno, pristup nezaposlenima strogo zabranjen. 

Nakon što ga je 2019. godine Savez opština i grada istočne Hercegovine proglasio za kneza, Drašković je obećao da će za godinu dana napraviti novu savremenu zgradu gimnazije. Jedva je čekao, rekao je tada, da se probudi i da ugleda mašine kako počinju da rade. U kneževu viziju i obećanje povjerovali su mnogi, pa su na događaj povodom početka radova stigli funkcioneri iz svih hercegovačkih opština, ali i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, lično. 

“Veliki ljudi treba da prave velika djela, na Veliku Gospojinu, veliki kneže”, tako se Draškoviću te 2019. godine obratio premijer Višković. 

Danas malo ko zna zbog čega “kneževa zadužbina” nije podignuta niti da li će gradnja biti nastavljena, a o zgradi gimnazije raspravljalo se i na trebinjskoj Skupštini. 

U lokalnoj opoziciji iznose svoja saznanja. Odbornik Narodnog fronta Saša Borjan kaže da je razlog kašnjena radova promjena rente za koju će Grad Sunca morati da izdvaja više novca. Prstom upire na gradonačelnika i skupštinsku većinu. 

“Ja sam to doveo u vezu sa promjenom rente za Draškovićev Grad Sunca, jer su ga iz šeste prebacili u četvrtu zonu. To znači da je Drasković za rentu i okolno uređenje zemljišta oko one prve zgrade prošle godine morao da plati 300.000 maraka, a ove godine milion maraka. Smatram da je zbog toga stopirana izgradnja, direktnim odlukama Skupštine Grada i gradonačelnika Mirka Ćurića”, tvrdi Borjan. 

S druge strane, gradonačelnik Ćurić ne zna zašto radovi kasne, prvi put, tvrdi, čuje da ih Drašković možda uslovljava. Uvjerava da je Grad ispoštovao svoj dio dogovora i da će i dalje raditi sve što bude potrebno, ali da na uslovljavanje nipošto neće pristati. 

“Ja sam potpisao sporazum, ne samo sa gospodinom Draškovićem, već sa svim učesnicima koji su bili tu i sve ono što se tiče učešća Grada Trebinja mi smo ispunili i držimo se i dalje toga i sve što u narednom periodu bude trebalo u vezi sa tim mi ćemo to učiniti. Čuli smo od Borjana da on ima informacije da gospodin Drašković ima uslovnost prema nama da se promijeni zona, ili šta već, i da će se od tog novca nastaviti graditi gimnazija. Mi poznajemo gospodina Draškovića kao donatora koji ne uslovljava, koji nas nije uslovljavao kada smo potpisivali sporazum, niti se tada spominjala gradnja nekih zgrada u Gradu Sunca. To je sve za nas novo”, rekao je gradonačelnik Ćurić i dodao da će objašnjenje zatražiti i od Draškovića lično. 

Kaže da nisu razmišljali o tome da Grad preuzme i Draškovićev dio posla, ali da su, ipak, spremni za razgovore. 

Draškovićeve razloge nismo uspjeli da saznamo. Iz Grada Sunca su nam kazali da će se po ovom pitanju oglasiti poslije prvomajskih praznika. Uputili su nas na fondaciju “Rodoljub Drašković – Gimnazija Trebinje”, koja je osnovana 2019. godine, a čiji su ciljevi bili izgradnja zgrade gimnazije te preduzimanje aktivnosti da nakon izgradnje gimnazije Hercegovina postane centar obrazovanja, sporta i kulture 21. vijeka. Na čelo fondacije bio je postavljen Borislav Grubač, koji je danas novinarima rekao da nema mnogo informacija o tome. 

Građani sa kojima smo razgovarali mahom misle da je razlog zbog koga kasne radovi to što fali novca i kašnjenje za njih nije ništa čudno. Saglasni su da bi bilo dobro da se gradnja završi. Jedna od građanki je pak primijetila da “kada se dva domaćina ne slažu, stvari ne mogu da funkcionišu”. 

CATEGORIES
Share This