(Ne)srećnici

(Ne)srećnici

Ne treba nama nikakvo istraživanje da bismo znali kako se ovdje živi, jesmo li srećni ili nesrećni prilikama u BiH, ali, eto uvijek je zanimljivo vidjeti kako to izgleda kada se život pretvori u brojke i stavi na papir.

Tako je najnoviji Svjetski izvještaj o sreći izračunao da se BiH nalazi na 65. mjestu na listi od 140 zemalja. I to predstavlja zajednički odgovor mlađih i starijih generacija. Ipak, kada njihove percepcije o zdravlju, ličnim prihodima, slobodi, socijalnoj podršci, velikodušnosti i stepenu korupcije posmatramo odvojeno, dobijemo dvije skroz drugačije liste.

Mladi do 30 godina mnogo su zadovoljniji životom od svojih roditelja, te su BiH svrstali čak na 33. mjesto. A, koliko mladost zna biti lijepa i bezbrižna, najbolje se vidi po sreći njihovih vršnjaka preko Drine koji su Srbiju vinuli na visoko treće mjesto.

I jednima i drugima je izgleda bolje nego omladini u Njemačkoj, pa i Americi, koja se osamostaljuje već sa punoljetstvom.

Narod bi ipak prije rekao mladost-ludost, jer čim zakoračite u ozbiljnije godine, oformite porodicu, kad vas pritisnu svakodnevne brige, nezaposlenost, mala plata, kredit, skup vrtić, preskupo ljetovanje, kad više ne možete da živite od noćnog provoda i prirodnih ljepota, kad vas vrbuju za glas na izborima, i pogled na svijet se mijenja.

Srednje generacije, pogurale su tako BiH na sredinu ove liste, a oni stariji od 60 godina, koji su preko glave preturili rat, nemaštinu, koji svjedoče svakodnevnom mitu i korupciji, BiH su postavili čak na 78. mjesto po sreći. Daleko iza one iste Amerike i Njemačke, gdje bi sada rado otišli, da su samo malo mlađi.

A, zašto se Finska i skandinavske zemlje već nekoliko godina nalaze u vrhu liste najsrećnijih zemalja, najbolje će vam reći sva ona rodbina i prijatelji koji su Balkan zamijenili sjeverom Evrope.

Nataša Telebak

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This