BiH za početnike

BiH za početnike

Ako na brzinu želite da saznate sve o političkim prilikama u BiH, pogledajte posljednju sjednicu Doma naroda njene Parlamentarne skupštine. Tačnije, pokušaj održavanja te sjednice.

Vidjećete tvrdoglavo insistiranje Srba da se raspravlja o nečemu što ne može da bude usvojeno. Vidjećete još tvrdoglaviju namjeru Bošnjaka da Srbima i Hrvatima nameću svoju političku volju, kao jedino ispravnu u BiH. Vidjećete tradicionalno političko nesvrstavanje Hrvata u BiH, koji čekaju da vide ko će da pobijedi i kom carstvu da se priklone.

I vidjećete nevjerovatnu energiju koja se rasipa na populizam, optužbe, politikanstvo i dangubljenje iz koga može da se izvuče samo lična korist aktera, a nikakva korist za bilo koju zajednicu u BiH.

Dogovor o nedogovoru.

Način odlučivanja u Ustavnom sudu BiH je neodrživ. Taj sud radi bez Srba. Taj sud donosi odluke koje poništavaju njegove ranije odluke. Taj sud stvara, a ne brani Ustav BiH. Taj sud je dio strane okupacije, jer u sebi ima troje stranaca. I taj sud je postao ključni izvor političke krize u BiH.

Međutim, srpski politički predstavnici su svjesni da nema šanse da prođe zakon o Ustavnom sudu BiH, a narod obmanjuju da nije tako. Jer, niko u Bošnjaka nije lud da se odrekne prevage u instituciji „čije odluke su konačne i obavezujuće“ i kojom mogu da modeliraju odnose unutar BiH, čak i ako jednom ode OHR. Zakon o drugačijem izboru troje stranih sudija je nešto sasvim drugo, ustavno, ali…

Koliko god Srbi bili podijeljeni, toliko su se bošnjački politički predstavnici na pomenutoj sjednici pokazali jedinstveni i politički opasni za zemlju u koju se kunu. Bez obzira da li im je stranka SDA, NIP ili neka treća, svi do jednog su pobjegli iz sale samo zbog toga što se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH našao na dnevnom redu. Heej, na dnevnom redu! Gdje je tek usvajanje ili odbijanje zakona, gdje je drugi dom parlamenta, pa gdje je ocjena ustavnosti…

Ipak, zakon je ušao, a kada se jednom Bošnjaci vrate na sjednicu, biće odbijen jer su i Hrvati protiv. Zašto to nije urađeno odmah? Sve liči na još jedan fingirani politički sukob. Dosta su bili dobri momci, prošli su evropski zakoni, vrijeme je da opet postanu veliki Srbi i Bošnjaci.

A, ti narode gledaj, navijaj. I gladuj.

Autor: Slobodan Popadić

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This