Ne može mi niko ništa

Ne može mi niko ništa

„Ne može nam niko ništa…“. Ova poznata pjesma Mitra Mirića, ujedno je i omiljena numera predsjednika Republike Srpske i lidera SNSD, Milorada Dodika, koji se veoma često na „feštama“ dohvati mikrofona i zapjeva ovaj poznati narodnjački hit.

Iupravo je ovo model po kojem lider SNSD i živi.

Da mu ne može niko ništa, ni sudanije pred Sudom BiH, ni američke i londonske sankcije, ni „odmetnici“ iz stranke koji s vremena na vrijeme „podivljaju“, ni opozicija Srpske, ni sarajevske stranke, a ni prijeteći „prsti“ dijela međunarodne zajednice, Dodik pokazuje skoro svakodnevno, prkosno im poručujući „gledaćete me još dugo“.

A da ne misli tek tako otići sa političke scene, Dodik je objelodanio u subotu u Srpcu kada je na sjednici Glavnog odbora SNSD svojim stranačkim kolegama poručio da će opet biti kandidat za predsjednika Srpske.

U stilu „ne može mi niko ništa“ Dodik je najavio novu kandidaturu čak dvije i po godine ranije, što i nije uobičajna praksa političara ni u BiH, a ni van ove zemlje.

Možda ova najava ne bi ni bila toliko čudna da ne dolazi u momentu kada se protiv Dodika pred Sudom BiH vodi krivični postupak zbog “neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH”, što i on, ali i vlast Srpske, ali i dobar dio javnosti, tumače kao pokušaj da se lider SNSD eliminiše iz političkog života Srpske i BiH.

Dodik često u javnosti tvrdi kako je ovaj postupak pokrenut kako bi se on uklonio iz političkog života, a u istom kontekstu vidi i sankcije koje se uvode protiv njega.

I nije to sve. Dodik već dvije godine nosi „teret“ optužbi opozicije i dijela javnosti Srpske kako je na funkciju predsjednika Republike došao „krađom glasova“, a ne voljom građana.

Istovremeno, lider SNSD veoma često mora da „gasi požare“ i u vlastitoj stranci gdje se pojavljuju razne, kako ih on zove „bitange“.

Metaforički govoreći Dodik je bokserskom ringu ali se i dalje čvrsto drži na nogama. Iz tog razloga, njegova najava da će opet biti kandidat i na narednim izborima može da se tumači na više načina.

Međutim, bez obzira da li to čini da bi prkosio dijelu međunarodne zajednice, zabavljao opoziciju i svoje neistomišljenike, uvodio red u vlastitu stranku ili nešto četvrto, jedno je sigurno, a to je da Dodik ne misli tako lako odustati i otići sa političke scene, ali isto tako da i dalje čvrsto drži politčke konce u svojim rukama.

Drugim riječima, lider SNSD opet u svom stilu poručuje: “ne može mi niko ništa…..”.

Srpskainfo
CATEGORIES
Share This