Stara koalicija, nove tenzije i tajna taktike opozicije: Danas konstitutivna sjednica Narodne skupštine Srbije

Stara koalicija, nove tenzije i tajna taktike opozicije: Danas konstitutivna sjednica Narodne skupštine Srbije

Konstitutivna sjednica Narodne skupštine Srbije održava se danas u 10 časova, 51 dan od parlamentarnih izbora, a na dnevnom redu će biti, prije svega, verifikovanje mandata poslanicima.

Očekuje se da će novi saziv parlamenta donijeti tenzije i staru vladajuću koaliciju, a čini se da svi iščekuju četvrtak kada Evropski parlament glasa o izborima u Srbiji.

“Srbija protiv nasilja” najavljuje tajnu taktiku iako još ne postoji jedinstvo unutar ove liste u vezi sa nastupom na konstitutivnoj sednici dok analitičari smatraju da opozicija neće pribeći radikalnim metodama.

Pored verifikacije mandata, na dnevnom redu sjednice trebalo bi da budu i izbor predsjednika i potpredsjednika parlamenta, imenovanje generalnog sekretara, te izbor skupštinskih radnih tijela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Danas samo verifikacija mandata?

Moguće je da će danas samo biti potvrđeni mandati poslanika novog saziva, a da će izbor predsjednika, potpredsjednika, generalnog sekretara, članova odbora i delegacija biti obavljen neki drugi dan što ne bi bilo prvi put imajući u vidu da je izbor organa Narodne skupštine dio razgovora o tome ko će činiti vladajuću koaliciju, odnosno Vladu Srbije.

Od 18 lista koje su učestvovale na izborima, u parlament je ušlo 10, od kojih je 129 mandata osvojila dosadašnja vladajuća stranka SNS, tako da je u prilici da sama formira novu Vladu. Ipak, očekuje se da u parlamentu “naprednjaci” naprave staru vladajuću koaliciju sa SPS-om i manjinskim listama Saveza vojvođanskih Mađara i SSP Zukorlić-DSHV Žigmanov.

I Bojan Klačar, izvršni direktor CESID smatra da će u skupštini biti preslikana stara vladajuća koalicija.

-Nema nesporazuma između SNS i SPS. Takođe, odnosi između naprednjaka i manjina su, takođe, neupitni. Tako da mislim da će predsjednik skupštine biti izabran komotnom većinom – navodi Klačar za “Blic”.

S druge strane, na današnjoj sjednici videće se kako izgleda “tajna taktika” koalicije “Srbije protiv nasilja” koja se još od završetka izbora žali na izborne neregularnosti. Klačar kaže da treba očekivati određenu tenziju na današnjoj konstitutivnoj sjednici.

– Neće to biti samo sjednica svečanog karaktera. Vjerovatno će doći do konfrontacije između vlasti i opozicije, ali nadam se da neće biti teških riječi. Možemo samo da nagađamo kako će opozicija nastupiti. Mislim, ipak, da neće pribjeći radikalnim metodama već će iskoristiti medijsku vidljivost da pošalje poruku da su izbori, kako tvrde, pokradeni – ocjenjuje Klačar.

Naš sagovornik dodaje da će opozicija vjerovatno napraviti neku kombinaciju između učešća u radu sjednice i opstrukcije.

– Ali, opet kažem, mislim da će izbjeći radikalne metode jer bi to moglo da ugrozi i njihovu poziciju pogotovo što će to posmatrati i domaća i međunarodna javnost – analizira Klačar.

Sjednicom predsjedava Radenović, pomagaće mu unuk Miloševića

Sjednicom do izbora predsjednika skupštine predsjedava najstariji poslanik, matematičar Stojan Radenović iz SNS sa liste “Aleksandar Vučić-Srbija ne sme da stane”, a pomagaće mu četvoro najmlađih poslanika, među kojima i Marko Milošević iz SPS, unuk Slobodana Miloševića.

Marko Milošević
FOTO: LOLA STOJANOVIĆ / RINGIER

Poslovnik predviđa da prijedlog kandidata za predsjednika parlamenta podnosi najmanje 30 narodnih poslanika, a prije pristupanja izboru predsjednika parlamenta poslanici odlučuju da li će se glasati javno ili tajno.

Inače, ovo će biti jedna od najbrže konstituisanih skupština pošto je prva sjednica zakazana svega tri nedjelje nakon objave konačnih rezultata.

Svi iščekuju rezoluciju Evropskog parlamenta

Datum konstitutivne sjednice izazvao je dodatne tenzije između SNS i koalicije “Srbije protiv nasilja” čiji lideri tvrde da su poslanici namjerno sazvani dva dana pre zasijedanja Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji. Koalicija “Srbija protiv nasilja” se od završetka izbora žali na izborne neregularnosti i o tome bi u četvrtak evroparlamentarci trebalo da donesu rezoluciju.

Međutim, još aktuelna premijerka Ana Brnabić tvrdi da rezolucija Evropskog parlamenta neće imati nikakve veze sa izborima u Srbiji.

Rezolucija je vid pritiska i neki vid kazne za dvije osnovne stvari, od kojih je prva to što, kako kažu, kršimo ustavnost Kosova a što nam Evropski parlament zamjera i zbog čega je Aleksandar Vučić insistirao i odlučio da Srbija glasa protiv članstva Kosova u Savjetu Evrope, što su mu takođe u rezoluciji Evropskog parlamenta zamjerili u oktobru 2023. – rekla je Brnabić.

Ljubica Vraneš
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RINGIER

“Srbija protiv nasilja” nema jedinstven stav

S druge strane, koalicija “Srbija protiv nasilja” neće imati jedinstven poslanički klub nego nekoliko njih. Razlike unutar ove liste vidljive su i na temu nastupa na konstitutivnoj sjednici.

Demokratska stranka i “Zajedno za Srbiju” odnosno njihovi lideri Zoran Lutovac i Nebojša Zelenović zalažu se da se da se bojkotuje konstitutivna sjednica bojkotuje i da se razmisli o bojkotu rada cijelog parlamenta.

Lutovac je poručio da nastup na konstitutivnoj sednici “nije strateško nego taktičko pitanje” i dodao da bojkot te sednice ne znači da će ta partija bojkotovati rad parlamenta.

Zelenović je otišao korak dalje pa tvrdi da za njegovu stranku “parlament u suštini ne postoji”.

-Ovaj parlament nije legitiman. Izborna krađa je otela suverenost građanima i uništila ustavni poredak. Što se tiče stranke Zajedno, takav parlament u suštini i ne postoji – naveo je Zelenović iako njegova stranka nema ni poslanike na listi “Srbije protiv nasilja”.

Srbija protiv nasilja
FOTO: MILAN ILIĆ/RINGIER

Aleksić: Borba na tri fronta

Nosilac liste “Srbija protiv nasilja” Miroslav Aleksić, pak, tvrdi da će poslanici te koalicije biti u parlamentu i postupati u skladu sa onim što su dogovorili iako ne želi da otkriva detalje.

– Naši poslanici će biti u parlamentu i mi ćemo tamo, shodno taktikama koje smo dogovarali na nivou koalicije ‘Srbija protiv nasilja’ i postupati. Bilo bi najpametnije da se ne pojave oni koji su pokrali mandate, a to je vlast – poručio je Aleksić i dodao da će se poslanici te liste boriti i “u institucijama i na međunarodnom planu i na ulici”.

Raspodjela mandata

Srpska napredna stranka 129

Srbija protiv nasilja 65

Socijalistička partija Srbije 18

Koalicija Nada 13

Nestorović, Mi – glas iz naroda 13

Savez vojvođanskih Mađara 6

SPP Zukorlić – DSHV Žigmanov 2

SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin 2

Politička borba Albanaca – Kamberi 1 Ruska stranka 1.

Blic/Srpskainfo

CATEGORIES
Share This