Nadali smo se boljem

Nadali smo se boljem

Prije 16 godina je bila puno bolja situacija, nadali smo se boljem.

Rekao je to ovih dana jedan od mještana Srebrenice, a njegova izjava ne razlikuje se mnogo od izjava hiljade drugih građana u BiH svih nacionalnosti.

Razjedinjeni u mnogo čemu, narodi u BiH, ipak, imaju nešto zajedničko, a to je strah od novih sukoba.

Pitanje “hoće li opet biti rata?” može čuti skoro u svakoj prodavnici, kafani, pijaci ili na ulici.

– Ovo malo života što smo uspjeli da obnovimo žele da unište – riječi su Muhameda iz Srebrenice.

Njegov sugrađanin Marinko dijeli isti strah i isto mišljenje. Kaže da je rat završen, bar onaj oružani, ali su političari nastavili ratovati drugim sredstvima.

Stara latinska izreka divide et impera (zavadi pa vladaj) očito je omiljena političarima u BiH jer već godinama svojom zapaljivom retorikom zavađaju narode, dižu tenzije i proizvode strah. Jer dok su građani u tom stanju mnogo manje misle o realnom životu, platama, rupama na cestama, potrošačkoj korpi, porezima, taksama.

Drugim riječima, o svemu onome za šta bi mogli da traže odgovornost od onih koji su na vlasti.

Najnovije tenzije oko rezolucije o genocidu u Srebrenici o kojoj treba da raspravlja Generalna skupština UN samo su kap u već punoj čaši.

A kada međunacionalne “strasti” dođu do usijanja ceh plate obični građani, u najčešćem slučaju povratnici u oba entiteta.

U Gacku je pucano na kuću u izgradnji u vlasništvu Bošnjaka, u Srebrenici je pijani muškarac napao policiju u blizini memorijalnog centra, u FBiH su najranjiviji Srbi, u Srpskoj Bošnjaci.

A oni koji su sve to “zakuvali” na kraju glume zabrinutost.

Trenutni problemi će se jednog dana riješiti, političari promijeniti, ali šta ćemo sa strahom i međusobnim nepovjerenjem koji su sve izraženiji.

Autor: Snježana Karić

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This