Murgin sindrom

Murgin sindrom

U kultnom serijalu „Lud, zbunjen, normalan“ ima scena u kojoj Enes Hadžiedhemćumurović, za prijatelje Enes iz stranke, „riba“ policijskog inspektora Murgu jer je priveo Izeta Fazlinovića zbog toga što je na ulici bio u gaćama.

Veseli Murga nije znao da su Izetove pantalone, iz osvete, ukrale Spomenka i Senka, ali je znao da je baš u tom kraju dobio prijavu da izvjesni golać, koji naravno nije Izet, prepada ljude.

Kada je Enes iz stranke vidio uhapšenog komšiju Izija sve što je mogao jeste da zaprijeti inspektoru da još dugo neće biti inspektor. A, Murga, ne osjećajući se nimalo krivim što nije razlikovao penzionera od prijavljenog mladića, zatvara vrata i veli: „Niste vi jedina stranka“.

U ovoj kratkoj rečenici krije se opis ponašanja svih preletača i skorojevića u političkom životu Republike Srpske i BiH. Doslovno niko nije spreman da se zapita zašto je smijenjen, da li je kriv i da li je uopšte sposoban da bude dio elite koja odlučuje o našoj političkoj sudbini. Nije važno koja je stranka, pod uslovom da je iz vlasti, ako će ih to dovesti do cilja zvanog funkcija, novac, uticaj. Murgin sindrom.

Zar na taj način nije razmišljao i Kostadin Vasić kada je iz SDS prešao u Ujedinjenu Srpsku, a potom kod Darka Banjca? A tek Aleksandar Trninić koji je za dvije godine poslaničkog mandata postavio novi rekord u broju promijenjenih dresova, skrasivši se kod Stevandića. Za sada. Više imena u adresaru od njega mogu da imaju samo kraljice noći s amsterdamskih ulica.

Naravno da pomenuti dvojac nije ništa gori od mnogih preletačevića prije njih, ni od onih koji će postupiti na isti način u budućnosti. Gotovo je. Promijeniti stranku, pa čak i stranu, više nije izuzetak nego pravilo. Postizborni broj od 83 narodna poslanika postao je neka vrsta bazena iz koga najviše zagrabi onaj ko ima najviše para. Čast izuzecima, ali su i oni rijetkost. Najveći kritičari kupoprodaje poslanika počeli su da se služe istom metodom.

A narod? Kako je počelo, svi ćemo ostati u gaćama, kao junak s početka ove priče, samo je razlika u tome ko će imati „Enesa iz stranke“ da ga spasi, a ko nema nikog pa će morati da prizna i ono za šta nije kriv. Sve zbog rečenice „niste vi jedina stranka“.

Autor: Slobodan Popadić

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This