Ko će da plati više?

Ko će da plati više?

Od najava iz septembra kako ćemo plaćati nula konvertibilnih maraka struju ako je potrošimo manje nego lani došli smo do toga da se u novembru vijeća kome će struja da poskupi od Nove godine.

Više niko ne spominje obračun sa popustima, već da će cijena ostati ista samo onima koji se ne budu grijali na struju.

Nemoguće je da se situacija tako drastično promijenila u samo dva mjeseca. Nemoguće je da se nije znalo šta će se desiti kada TE “Ugljevik” ne bude radila 40 dana na samom početku zimskog obračuna. Znalo se, ali su bili izbori. A zna se da se u predizbornoj kampanji samo pričaju lijepe stvari.

S druge strane, svako ko je iole pismen zna šta se dešava u svijetu sa električnom energijom, i sa cijenama i sa tražnjom. Tako da ova inicijativa oko različitih cijena za potrošnju električne energije nije ni loša. Naprotiv, zamisao je dobra, ali samo ako će se u obzir uzimati materijalni status potrošača.

Nije u redu ni da po istoj cijeni struju plaća neka višečlana porodica, koja je i lošijeg materijalnog stanja, i neko ko je kupio treći nekretninu u Banjaluci u koju je uveo, recimo, Vaillant sistem grijanja.

Činjenica je će “Elektroprivreda RS” ovu godinu završiti s gubicima, jer su više od 40 dana kupovali struju na međunarodnom tržištu, po tri puta većim cijenama u odnosu na obračunatu građanima i privredi.

O tome se trebalo misliti mnogo ranije, a prije uvođenja sistema “ko potroši više, platiće više” neophodno je uraditi socijalnu kartu Republike Srpske.

Piše: Tijana Grujić

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This