Majski praznici kao prilika za putovanje: Ovo su cijene u Budimpešti, Beču, Trstu, Ohridu i Temišvaru, neke će vas iznenaditi

Majski praznici kao prilika za putovanje: Ovo su cijene u Budimpešti, Beču, Trstu, Ohridu i Temišvaru, neke će vas iznenaditi

Prvi maj i vaskršnji praznici su mnogima omiljeni dio godine, naročito kada su kalendarski ovoliko blizu kao što je slučaj ove 2024. Prve asocijacije na Praznik rada u našim krajevima su roštilj i priroda, ali ima i onih koji će neradne dane iskoristiti za kraće putovanje.

Šta vas čeka ako se zaputite u Beč, Budimpeštu, Trst, ili čak do Ohrida ili Temišvara, otkriva Blic, pozivajući se na sajt Numbeo.

Mađarska prestonica mami turiste tokom cijele godine. Udaljena je od Beograda 379 kilometara, što je oko 3 sata i 50 minuta vožnje.

FOTO: SCREENSHOT
FOTO: SCREENSHOT

Obrok za dvije osobe u restoranu srednje kategorije košta oko 20.000 mađarski forinti, što je oko 53 evra.

Kapućino košta oko 840 forinti ili 2.27 evra. Pivo od pola litra je oko 1.000 forinti ili oko 3 evra.

Karta u prevozu košta oko 1.21 evro, start taksija košta oko 1.000 forinti.

Ako želite da prespavate u jednokrevetnom apartmanu u centru grada, noć će vas koštati oko 60 evra.

Potrošačke cijene u Budimpešti su za oko 6 odsto više odsto više nego u Beogradu.

Beč na lijepom plavom Dunavu

Proverili smo cijene za još jednu metropolu na lijepom plavom Dunavu, grad Beč u kojem dominira srpska zajednica, kada je reč o stranim državljanima.

panorama Beča
FOTO: DRONE SNAP/YOUTUBE/SCREENSHOT

Iz mnogih gradova u Srbiji i Republici Srpskoj postoje svakodnevni polasci autobusom ili kombijem ka austrijskog prestolnici.

U metroploli na lijepom plavom Dunavu, obroci se u jeftinijim restoranima se mogu naći za manje od 15 evra, dok su u skuplji objektima obroci za dvoje oko 40 evra. Pivo ćete platiti 4 evra, kafu 3.30 evra, sok oko 3, a flašicu vode oko 2.25 evra.

U bečkim marketima ćete pileće filete za prvomajski ručak platiti 11 evra, kilogram svinjetine 15 evra, a sir 8. Paradajz košta 3,6 evra, a krompir 1,88 evra.

Kilogram banana je 1,7 evra. Boca vina je 7,5, a 0,33 pivo 1,33 evra.

Što se tiče prevoza, kartu ćete platiti 1,8 evra, a mesečna karta je 50 evra. “Taxi start “je 3,80, a kilometar 0,8 evra.

Što se tiče cene smeštaja u ovoj metropoli, Buking pokazuje da se prenoćište u apartmanima i hotelima plaća oko 70-80 evra.

Trst kao idealna lokacija

Trst je udaljen oko 6 sati vožnje od Beograda i oko 5 sati od Banjaluke. Pored Venecije i Rima, vrlo je popularan među Srbima. Ovaj grad može bit idealna lokacija za prolećni majski odmor.

Na primjer, čuvene italijanske specijalitete možete jesti za oko 60 evra u restoranima srednje kategorije i popiti autentičan kapućino za 1.63 evra.

panorama Trsta
FOTO: POLYCHRONIS DRONE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Hljeb košta 2.38 evra, a litar mleka 1,65 evra. Pileći file košta oko 10, 12 jaja u pakovanju košta oko 3,70 , a kilogram pirinča 3 evra. Jabuke koštaju 2,35, banane 2.38, pomorandže 3,12 evra. Navedene cijene se odnose na kilogram voća. Vino košta oko 6 evra minimum, a litar i po vode oko pola evra.

Prema nekim podacima, smještaj je u Trstu je u proseku 18 odsto jeftiniji nego u Beogradu. Ukoliko želite da provedete ovde 1. maj, prenoćište za taj datum za dvije osobe će vas koštati u proseku 120-140 evra, prema podacima sa Bukinga.

U pitanju su lokacije u blizini centra grada. Ako dolazite sopstvenim kolima, a ne preko agencije, i želite da obilazite okolinu, imajte na umu da litar benzina košta 1,78 evra. Karta u javnom prevozu je jeftinija i košta 1,40 evra.

Čarobni i jeftini Ohrid

Ohrid je ušuškan na sjeveroistočnoj obali istoimenog jezera i često je prvi na listi mnogih putnika regiona koji žele kratak izlet. Takođe, UNESCO ga je uvrstio u svjetsku kulturnu baštinu.

Nalazi se na 630 kilometara od Beograda, a izleti u hotelima sa 3 zvjezdice se mogu naći od 119 do 139 evra. Fakultativni izleti su od 10 do 15 evra. Vožnja brodićem po Ohridskom jezeru je 10 evra.

Restoranski obrok za dve osobe u jednom od najstarijih gradova ovog dela Evrope može da se nađe za 1.500 makedonskih denara, odnosno oko 24 evra, izračunao je Numbeo.

panorama Ohridskog jezera
FOTO: RONS BEEN HERE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Cijene u restoranima u Ohridu, generalno posmatrano, za trećinu jeftinije nego u Beogradu. Pojedinačne obroke brze hrane možete naći za 5,6 evra. Kafa košta 1,77 evra, a sok oko evro i po.

Cijene namirnica u slobodnoj trgovini u Ohridu su za oko 15,9 odsto niže nego beogradske, ili banjalučke.

Sjeverna Makedonija ima tradicionalno najniže cijene goriva, te ćete tako litar dizela plaćati oko 145 dinara, a benzin 161 po litri, tako da se sipanje goriva u ovoj zemlji isplati. Ukoliko putujete lokalnim prevozom, karta košta manje od jednog evra.

Kao i za prethodne kategorije, isto važi i za smještaj. Dakle, najam soba i apartmana je u Ohridu su za skoro 70 odsto jeftiniji nego u Beogradu. Apartmani za dvoje mogu naći po cijenama od 17 do 35 evra.

Temišvar, Mali Beč blizu Beograda

panorama Temišvara
FOTO: VOJVODINA UŽIVO/YOUTUBE/SCREENSHOT

Živopisna arhitektura i istorijska zaleđina mu je donela naziv “Mali Beč”, Temišvar je udaljen od Beograda oko 2 i po sata vožnje, odnosno 152 kilometra, što znači da vožnja od Banjaluke može potrajati oko 6 sati.

Kapućino u kafićima u centru Temišvara možete popiti za 13.44 rumunska leja, odnosno 2.70 evra. Pivo oko 3 evra, a voda 1.81 evro. Obrok će vas koštati oko 50 evra, dok se pojedinačni brzi obroci mogu naći po znatno prihvatljivjim cijenama. Cijene u restoranima u Temišvaru su za oko 2 procenta više nego u Beogradu.

Apartman u ovom rumunskom gradu na Begeju se može iznajmiti za 31 evro, koliko košta prenoćište u objektu u blizini centra grada, na primer. Ima i skupljih varijanti od oko 50-70 evra u zavisnosti od opremljenosti.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This