Gdje je potjernica?

Gdje je potjernica?

Za Milenkom Tomićem (62) još nije raspisana potjernica. On je onaj koji je pobjegao dva dana prije nego što je u Okružnom sudu u Bijeljini osuđen na 12 godina zatvora po optužbama da je obljubio djevojčicu kojoj je bio trener. Onaj koji je u bjekstvu već više od dvije sedmice

Naravno da iz Okružnog suda u Bijeljini imaju objašnjenje za ovu, slobodno se može reći, sramotnu i neshvatljivu situaciju.

Oni kažu da su potrebni određeni zakonski preduslovi za raspisivanje potjernice. Između ostalog, rješenje o određivanju pritvora osuđenom da postane pravosnažno, što još nije, jer treba da prođe zakonski rok od momenta njegovog oglašavanja.

S druge strane, u Zakonu o krivičnom postupku Republike Srpske stoji i nešto drugačije. Da se izdavanje potjernice može narediti kada se osumnjičeni, odnosno optuženi protiv kojeg je pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna nalazi u bjekstvu, a postoji naredba za njegovo dovođenje ili rješenje o određivanju pritvora.

To znači da je sud mogao izdati naredbu za dovođenje i na osnovu toga raspisati potjernicu. A nije.

Maratonsko suđenje Tomiću koje je trajalo 2 godine diglo je na noge cijelu BiH, a ovaj slučaj iz dana u dan izaziva kontroverze i bijes javnosti.

Kada su dvije godine prošle, sud više nije imao pravo da mu produžuje pritvor, pa ga je lagano poslao u kućni pritvor. A on onda pobjegao 27. marta.

Zatim dva dana kasnije sud ga nepravosnažno osuđuje na 12 godina i već odbjeglom Tomiću određuje pritvor.

Da će bokserski trener pobjeći, plašila se porodica djevojčice. I Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini upozoravalo je da je sve vodilo ka odugovlačenju postupka i da će se on, sa protekom roka od dvije godine, po sili zakona naći na slobodi. Na presudu je bačena ogromna mrlja. I izgleda tako je kako je.

Drugostepeni postupak protiv Tomića ne može ni biti vođen dok mu ne bude uručena prvostepena presuda. A čovjeka nema.

I kod zna gdje je. I da li će ikada biti pronađen. I odslužiti ono što treba i mora. Kakva aljkavost sistema koji treba da nas štiti!

Autor: Sanja Dragić

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This