Fenomen zvani „Nole“

Fenomen zvani „Nole“

Ono što je Novak Đoković sa 36 godina i osam mjeseci na leđima uradio u četvrtom kolu Gren slem turnira u Melburnu može se porediti sa slijetanjem ljudi na Mjesec.

„Čišćenje“ sa terena 13 mjeseci mlađeg Francuza Adrijana Manarina, 20. nosioca na turniru, koji je par dana ranije spustio slušalicu 21-ogodišnjem Benu Šeltonu, biće još dugo predmet raznih analiza.

Igra Đokovića može se porediti izrekom o starom vinu, ali mi je draža konstatacija da izuzeci potvrđuju pravila. Tenis je, naime, sport u kojem se karijera igrača, kao i u većini drugih grana, polako bliži kraju čim se pređe 30 i neka. Tijelo više ne sluša kao ranije, podložnije je povredama, pa je sve teže starim vukovima da se odupru pred naletom mlađih.

Na krilima mladosti, tako je, upravo u Melburnu letjela 16-ogodišnja Ruskinja Mira Andrejeva, dospjevši do osmine finala. Sjetimo se samo Monike Seleš, koja je osvojila devet Grend slem titula prije nego što se silom prilika povukla u 20. godini, Borisa Bekera i drugih.

Čak i tamo gdje u 20. vijeku mladi nisu mogli lako da se nametnu došlo je do totalnog preokreta. Uzmimo kao primjer šah. Igrači su sazrijevali za najveće domete većinom tek ulaskom u četvrtu deceniju, da bi se vremenska granica pomjerala sve ranije. Robert Fišer je 1958. postao velemajstor sa 15 godina i 6 mjeseci, ali se danas ne nalazi na listi Top 40 najmlađih šahista koji su osvojili najvišu titulu.

Kako stojimo sa sportskim uspjesima u BiH?

Najsvježiji primer je svakako plivačica Lana Pudar, koja je tek napunila 18 godina, a već nas je toliko razmazila da očekujemo medalju na svakom evropskom i svjetskom prvenstvu na kojem nastupi. Pri tome ne razmišljamo sa kakvim se sve problemima suočava na tom putu.

Ipak, i njen uspjeh potvrđuje mudrost da izuzeci čine pravila. U zemlji kojoj je sport na marginama društvene brige uspijevaju samo rijetki, kojima su se posložile mnoge kockice. Nije bilo ni Đokovićevim roditeljima lako kada je počinjao da prebacuje lopticu preko mreže, ništa jednostavnije nije ni onima koji danas u svojoj djeci vide buduće šampione.

Postoji još jedna maksima u sportu, koja kaže da je lakše nešto osvojiti nego odbraniti. Zato je Noletova igra u dobi kada drugi razmišljaju o penziji možda i veći fenomen nego što možemo da shvatimo.

Autor: Branko Tomić

Srpskainfo

 

CATEGORIES
Share This