Dodik i Milanović

Dodik i Milanović

Prosječan čovek, uzoran građanin i redovni učesnik na izborima u Republici Srpskoj, sa dobrom voljom i bez zadnjih namjera, teško da može naći nešto sporno u nedavnom intervjuu predsjednika Srpske za Hrvatsku radio-televiziju.

Poruke kojima se ukazuje na neophodnost dobrih komšijskih odnosa, zajedničke borbe u BiH protiv bošnjačkog unitarizma, kao i pohvale na račun hrvatskog predsjednika, koji je iz Dodikovih usta predstavljen kao čestit i mudar državnik, nekonvencionalnog ponašanja i dobrih namjera, potpuno su u skladu s dobrom diplomatskom praksom i pristojnim, blagouvlakačkim izjavama koje skoro svaki strani državnik daje za medije u zemlji gdje ga je put nanio.

To je jedna strana medalje. Lijepa na pogled i ugodna za uši. Druga strana jeste to što su pohvale i panegirici na račun aktuelnog šefa hrvatske države izrečene od strane predsjednika entiteta koji, objektivno gledano, nema nijedan razlog da se Zoranu Milanoviću zahvaljuje na bilo koji način, niti da Hrvatima i njihovoj državi dijeli bilo kakve komplimente.

Elem, Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, koga Milorad Dodik na sva usta hvali u hrvatskim medijima, ističući da s njim „dijeli iste vrijednosti“, onomad je Srbe i srpsku državu javno nazivao „šakom jada“. Zoran Milanović, s kojim predsjednik Srpske, prema vlastitom priznanju, dobro sarađuje i naziva ga „konzistentnim političarem“, ljetos je proslavljao protjerivanje Srba iz zapadnokrajiških opština u zločinačkoj akciji „Maestral“. Hrvatski predsjednik, za koga Dodik veli da „dobro razumije stvari“, prije nekoliko mjeseci u srcu Republike Srpske, u Derventi, dijelio je najviša hrvatska vojna odlikovanja pripadnicima 103. brigade HVO, koja se za vrijeme ratnih sukoba u BiH „proslavila“ stravičnim zvjerstvima nad srpskim civilima u Posavini.

Milorad Dodik je mudar i pragmatičan političar, koji često, svjesno ili ne, žestoko radi na vlastitu štetu.

CATEGORIES
Share This