Daj, pa uzmi

Daj, pa uzmi

Prijedlog ministra Danijela Egića da se borci dobrovoljno odreknu jedne marke od mjesečnog boračkog dodatka, a sve kao znak solidarnosti sa procesuiranim borcima pred Sudom BiH, izrevoltirao je nekadašnje pripadnike VRS.

Neću i ne želim da sumnjam u dobre namjere ministra, koji je bio pripadnik VRS. Porodicama procesuiranih boraca treba pomoći, ali ovaj put ministar je napravio grešku.

Pomoć mora da pruži država. Jasno je meni da su problemi boračke populacije bili na samim marginama svih onih koji su vladali Srpskom poslije rata. Naučili smo na mrvice, a izborna je godina, pa red je da se malo istaknu problemi onih koji su branili Srpsku. Neki prijedlozi, slični Ergićevom, daj pa uzmi, prije nekih desetak godina prolazili su bez problema, ali čini se da je prošlo vreme kad je ova vlast uživala povjerenje, posebno kod boračke populacije. Upravo na ovom primjeru vlast je mogla da vidi šta o njima misle građani. Dovoljno je pogledati te komentare i videti sav bijes.

Ako se želi pomoći, ne samo onima koji su procesuirani pred Sudom BiH, već svima, onda bi vlast trebalo da preduzme radikalne korake i pronađe sredstva za tako nešto.

Pitam se zašto se dodatno ne oporezuju kladionice i priređivači igara na sreću; ionako ubiru ogromne zarade. Ako novac treba pozajmljivati i ako nema drugog rješenja, onda predlažem da vlast i opozicija zajedno daju svoj doprinos. Neka se mjesečno odreknu, recimo, po 100 KM poslanici, svi ministri u Vladi RS, sve sa pomoćnicima, oni koji sjede u organima u Sarajevu, kao i direktori javnih preduzeća.

Mogao bi i predsjednik ponovo da zavuče ruku u svoj budžet, pa da pomogne. Postoje i spiskovi dezertera, onih koji su 1992. godine pobjegli u Srbiju, a danas uživaju veća prava od onih koji su u rovovima branili Srpsku. Zašto i njih ne natjerati da od svojih primanja izdvoje po jednu markicu, kad već sami ne mogu da se sjete?!

Kažu da u Srpskoj ima oko 180.000 boraca, a to znači da bi se po Egićevom prijedlogu mjesečno u budžet slivalo 180.000 KM. Toliko košta jedan novi A6 u ful opremi. Zato predlažem i da se “vladari” odreknu mjesečno kupovine i održavanja po jednog luksuznog automobila.

Borcima je dogorjelo, a ogromna većina nisu stranački uvlakači. Od takvih vlast može da očekuje samo motku i ulicu!

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This