Nakon 22 godine traže uloženo: Hrvatska želi 100 miliona evra zbog ulaganja u TE Gacko

Nakon 22 godine traže uloženo: Hrvatska želi 100 miliona evra zbog ulaganja u TE Gacko

Minimum 100 miliona evra i kamate je odšteta koju Republika Hrvatska potražuje od Bosne i Hercegovine, konkretno od Termoelektrane Gacko, zbog, kako navode, ulaganja u ovaj gigant u doba bivše Jugoslavije.

Hrvati su od 2017. godine tri puta kontaktirali Savjet ministara i Pravobranilaštvo BiH, a u vezi dogovora. Kako je on izostao, na vidiku je arbitraža pred međunarodnim sudom u Vašingtonu čiji ishod bi mogao da ugrozi elektroenergetski sistem Republike Srpske.

Kao razvijena jugoslovenska republika Hrvatska je sufinansirala izgradnju Termoelektrane Gacko u tadašnjoj Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini. Osamdesetih godina prošlog vijeka precizirano je bilo da 1/3 struje iz gatačkog giganta bude isporučivana komšijama. S početkom rata 1992.godine sve je stalo, a 22 godine nakon Hrvatska traži uloženo.

-Po našim saznanjima Hrvatska još uvijek nije pokrenula arbitražni spor prema BIH, a u vezi ulaganja u RiTE Gacko. Iz Pravobranilaštva BiH smo obaviješteni da postoji namjera da Republika Hrvatska pokrene arbitražu prema BIH, a u vezi sa ovim ulaganjem – rekao je Maksim Skoko, dikretor RiTE Gacko.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Potvrđuju to i iz HE, dok domaće nadležne institucije ćute. Muk i u Pravobranilaštvu i u Elektroprivredi Republike Srpske, te resornom ministarstvu. Slična situacija nedavno je koštala ERS po arbitraži Slovenije protiv RITE Ugljevik, preko 200 miliona KM. Uz sve to Slovencima će se zauvijek morati isporučivati 1/3 struje iz tog preduzeća. Ekonomista Damir Miljević smatra da su arbitraže unaprijed izgubljene, te da se moralo djelovati ranije.

-Niko nije ozbiljno zavrnuo rukave i pokušao dogovorom da to rješava, nego dočekali smo sada arbitraže. Sve jednu tu arbitražu ćemo izgubiti. A kada iz Gacka počnete isporučivati 1/3 električne energije po proizvodnoj cijeni, bez ikakve zarade, opet dovodite sistem u tešku situaciju, da ne govorim o onoj isplati o 100 i nešto miliona. Čim je dio elektroenergetskog sistema u nezgodnoj situaciji to znači da će ceh platii građani – rekao je Miljević.

Hrvatska je osamdesetih godina ulagala i u TE Kakanj, Tuzla, ali i Obrenovac. Ipak, u Elektroprivredi BiH reagovali su ranije, te su potraživanja država, nekadašnjih republika iz sastava bivše SFRJ, a po osnovu finansijskog učešća u izgradnji postrojenja u termoelektranama Tuzla i Kakanj riješena. JP Elektroprivreda BiH po tom osnovu nema dugovanja prema elektroprivrednim kompanijama u državama, nekadašnjim republikama iz sastava bivše SFRJ, rečeno je za N1. Iz trebinjskog ER nema odgovora koji su naredni koraci, te kako će se sistem održati u slučaju nove arbitraže. Neizvijesnost za ekonomiju nije dobra kaže finansijski stručnjak Bojan Lučić.

-Uglavnom smo pasivni, uvijek smo mi ti koji se izmičemo, kao kada igrate šaha i konstantno smo u šahu. Možda i mi treba da preduzmemo neke korake, da pokušamo da situaciju okrenemo, najzad da i mi nešto tražimo… – kaže Lučić.

Srpšskainfo

CATEGORIES
Share This