Tihi heroj koji je od Srbina napravio najboljeg tenisera svijeta: Promijenio život Novaku Đokoviću i uveo mu ishranu kakvu dan danas ima

Tihi heroj koji je od Srbina napravio najboljeg tenisera svijeta: Promijenio život Novaku Đokoviću i uveo mu ishranu kakvu dan danas ima

Čovjek koji je u mnogome uticao na nevjerovatan uspon Novaka Đokovića i skor od 64 pobjede i dva poraza u 2011. godini je doktor Igor Četojević.

On je još prije devet godina rekao smatra da je Rafaelu Nadalu potreban neko kao on kako bi mogao da ostane u trci sa srpskim teniserom na vrhu ATP liste.

Sada kada je Nadal pred kraj karijere, prisjećamo se njegovog djela i šta je učinio za Novaka.

Novakov bivši “guru” je promijenio način ishrane najboljeg tenisera svijeta, izbacio je gluten iz upotrebe, ali mu je prije svega pomogao na psihološkom planu.

FOTO: 
RTS SAJT - ZVANIČNI KANAL/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: RTS SAJT – ZVANIČNI KANAL/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Nole je veoma inteligentan momak. On veoma brzo uči, upija svaku riječ i svaka naša sesija se uspješno završavala, bilo uživo, bilo telefonom. Đoković je shvatio da sport nije sve u životu, a to je bilo jako teško objasniti nekome ko je cijelog života posvećen tenisu. On sada vodi običan život, naravno uz određene granice, i ima rutine koji više odgovaraju mladom čovjeku kakav je on – započeo je Četojević u razgovoru za Marku.

Četojević ističe da je psihički fokus jako bitan za sportiste.

– Njegov napredak je bio ogroman. Bio je veoma nervozan prije i emocije mu nisu dozvoljavale da razmišlja kako treba. To smo sve ispravili meditacijom i sada je potpuno mentalno stabilan. Sportisti treba da shvate da nije sve u fizičkim granicama, već da se mečevi dobijaju u glavi – dodaje Četojević, prenosi Sportal.

Tada je imao poruku za Nadala.

– Ukoliko Nadal želi da pobedi Noleta, potreban mu je neko kao ja – uvjeren je bio doktor iz Srbije, što se na kraju ispostavilo tačnim.

Čemu je sve naučio Đokovića?

– Supruga mi je rekla da bi trebalo da pomognem Noletu jer ima problema sa alergijom. Počeo sam da učim Noleta jednostavnim stvarima, kao što je izbjegavanje da istovremeno jede i priča telefonom. Tako ignorišete hranu, koja je ključna za životni proces uopšte. Novak je na terapiju počeo da reaguje veoma dobro, dobio je apetit, prestale su stomačne tegobe i povraćanje poslije obroka – prisjetio se Čatojević

Novak Đoković
FOTO: JOHN G. MABANGLO/EPA

On je napomenuo da je uoči obroka uveo novu praksu “blagosiljanja jela” jer se time ostvaruje “duhovna veza sa hranom”.

– U kineskoj medicini samopouzdanje dolazi iz stomaka – ističe on.

On je naglasio da se želja da pomogne Đokoviću rodila kada je video koliko je srpski as “opčinjen vimbldonskim peharom”

– Prosto me je dirnula ta Novakova ogromna želja za uspjehom. Kad je bio mali popeo bi se na stolicu i govorio ‘Ja sam Novak Đoković, šampion Vimbldona’. Već tada je uspijevao da vizuelizuje ono što želi da postane. Vimbldon je bio naš cilj. Ostvarili smo ga i moj posao je time bio završen – zaključio je Čatojević za kraj.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This