Škole u Republici Srpskoj dobijaju siguran internet

Škole u Republici Srpskoj dobijaju siguran internet

Ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić i generalni direktor kompanije MTEL Jelena Trivan potpisale su danas Sporazum o saradnji na osnovu kojeg će biti omogućeno uvođenje usluge Siguran internet u svim osnovnim i srednjim školama Republike Srpske.

Ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić istakla je da je testna faza u 37 osnovnih i srednjih škola pokazala da postoji potreba da se radi filtriranje internet saobraćaja u školama, jer je pristup nedozvoljenim sadržajima potvrđen.

„Glavni ciljevi potpisanog sporazuma su zaštita djece prilikom korištenja interneta u školama i nedozovoljavanje pristupa određenim sadržajima koji su štetni za djecu školskog uzrasta, kao i da vrijeme provedeno u školi bude efektivno usmjereno i iskorišteno za vaspitno-obrazovni proces. Nadamo se da će ova usluga doprinijeti tome“, rekla je ministar Željka Stojičić.

Pojasnila je da je  definisano  da plaćanje ove usluge  snose škole na osnovu potpisanih ugovora, ali da će  u periodu od dvije godine, koliko je trajanje ovog sporazuma,  troškove usluge snositi Vlada i MTEL.

 „Nadamo se da će sporazum nastaviti svoj život i nakon te dvije godine. Zaključkom Vlade  obavezane su sve škole da potpišu ugovor sa kompanijom M.tel“, rekla je ministar Željka Stojičić.

Generalni direktor kompanije MTEL Jelena Trivan istakla je da je kompanija MTEL uvela internet u testnoj fazi i u najudaljenije škole u Republici Srpskoj, te da  djeca u Republici Srpskoj imaju priliku da se obrazuju na najsavremeniji način i budu zaštićena od svake opasnosti sa interneta.

„Možemo da kažemo uzdignute glave da smo im pružili standard koji većina evropskih zemalja nema“, rekla je Jelena Trivan.

Navela je da su neke od najnaprednijih zemalja  uvele pravilo da internet u školama mora da ima i softver za filtriranje sadržaja kako djeca ne bi zloupotrijebila tu uslugu i kako se internet ne bi pretvorio u svoju suprotnost.

„Uvezli smo softver iz EU za potrebe škola u Republici Srpskoj i u BiH. Ako postoji interes i u Federaciji BiH, radi smo da to sprovedemo, jer ta usluga tamo u ovom trenutku ne postoji“, navela je Trivan.

Potpisivanje ovog sporazuma predstavlja jednu u nizu aktivnosti koje se sprovode u okviru Programa mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanja nasilja u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj, a koji je usvojila Vlada Republike Srpske u toku 2023. godine.

(BN)

CATEGORIES
Share This