Maratonske “muke” najboljeg tenisera svijeta: Đoković nakon više od 3 sata slavio protiv Popirina i australijske publike

Maratonske “muke” najboljeg tenisera svijeta: Đoković nakon više od 3 sata slavio protiv Popirina i australijske publike

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković uspješno je preskočio još jednu prepreku na putu ka odbrani trofeja na Australijan openu.

Srpski as je nakon više od 3 sata igre slavio protiv domaćeg predstavnika Alekseja Popirina sa 3:1, a po setovima je bilo 6:3, 4:6, 7:6, 6:3.

Savršeno je započeo meč Đoković. Nakon početnog ispitivanja snaga i  osvajanja gemova na svoj servis na obje strane, bilo je vidljivo da se Australijanac baš sa samim servisom muči.

Znalački je to iskoristio najbolji teniser svijeta. Iako je u 4. I 6. Gemu uspio Popirin spasiti brejk lopte, u 8. Gemu mu nije bilo spasa. Stigao je Novak do 5:3, zatim sigurno odservirao i upisao prvi set na svoj račun.

Gledajući odnos snaga u prvom setu, moglo se pomisliti da će ovo biti jedan od lakših izazova za Srbina u posljednje vrijeme, a ispostavilo se sve, samo ne to. Pronašao je Popirin „žicu“ na servisu, te zaigrao dosta agresivnije sa izlascima na mrežu i na taj način tjerao Novaka na kratke poene i veliki broj grešaka.

Uzeo je Australijanac brejk za 1:3, ali kao da je u vazduhu visila Noletova „osveta. Za nju smo čekali deveti gem, prokockao je Srbin 2 brejk lopte, ali treća sreća se osmijehnula. Vratio je Novak brejk, ali onda se desilo ono čemu se malo ko nadao. 24-godišnji Australijanac smogao je snage, perfektno odigrao na servis Đokovića i iskoristio treću brejk i set loptu za erupciju oduševljenja domaćih navijača.

Pritisak na Đokovića se tada podigao i sa tribina, „namirisali su krv“ i slabost Novaka, ali nije se predavao. Egal smo gledali tokom čitavog trećeg seta. Sigurno su osvajali svoje servis gemove oba tenisera, sve do 10. Gema, kada su se zabrinuli svi Novakovi navijači.

Došao je Popirin do 0:40, samim tim i do 3 brejk i set lopte, pa je u tom trenutku proradila mentalna snaga, ono po čemu je najpoznatiji srpski teniser. Stigao je do izjednačenja, pa spasao još jednu priliku na razlici i konačno došao do petog gema. Do kraja seta nije bilo većih neizvjesnosti, te se otišlo u taj brejk u kojem je Nole opravdao zašto je „kralj“ tog dijela igre.

Nakon početnih mini-brejkova na obje strane, Popirin je maltene poklonio poen Novaku za 3:2, pošto je imao čistu situaciju da upiše viner, ali je loptu izbacio u aut. Odlično je odservirao Đoković, “odlijepio” se na 5:2 i tu se naslućivao kraj seta. Uspio je Australijanac smanjiti prednost na 5:4, ali to je bio njegov maksimum. Novak je sačuvao svoje servise i upisao drugi set na svoj konto.

Vidio se u tom trenutku psihološki pad kod Popirina. Iako je 4. Set započeo izjednačeno, kao I svaki prethodni, bila je vidljiva određena nesigurnost kod Australijanca koja je kulminirala u 6. Gemu. Đoković je stigao do 3 brejk lopte, a bila mu je dovoljna samo jedna da povede 4:2 I trasira sebi put do trećeg kola Australijan opena. Iako je imao priliku da ranije završi meč, pošto je u 8. Gemu imao 3 meč lopte na servis protivnika, Nole to nije iskoristio. Vezao je Australijanac 5 poena I samo produžio agoniju koja je riješena u narednom gemu za sigurnu pobjedu!

Vrijeme u Melburnu bilo je jako kišovito, što je dovelo do pitanja da li bi termini mečeva mogli da se pomjere, čime bi i Novak potencijalno izašao na teren nešto kasnije.

Ipak, vremenom su se stvari stabilizovale, te je za očekivati da sve počne na vrijeme.

Novak Đoković prvobitno je trebalo da se zagrijava na terenu broj 16, uoči meča drugog kola. Ipak, u posljednjem trenutku je promijenio plan – pa  je posljednji trening odradio na Rod Lejver areni.

To je razočaralo brojne njegove navijače, koji su ga gotovo sat vremena čekali kraj terena broj 16. Nisu ove srijede uspjeli da vide svog idola na djelu.

Agencije

CATEGORIES
Share This