„Finale Zvezda-Partizan su renesansa košarke“ Prvi čovjek ABA lige otkrio budućnost Dubaija na Jadranu

„Finale Zvezda-Partizan su renesansa košarke“ Prvi čovjek ABA lige otkrio budućnost Dubaija na Jadranu

Projekat ABA lige egzistira više od dvije decenije i uvažen je kod svih relevantnih košarkaških faktora u Evropi, prije svega u Evroligi, rekao je u novogodišnjem intervjuu Tanjugu direktor regionalnog takmičenja Milija Vojinović.

 Već dvije sezone imamo dva predstavnika u Evroligi, takođe imamo i timove koji igraju u Evrokupu, ali i FIBA Ligi šampiona i FIBA Euro kupu. Popularnost ABA lige je veoma značajna i mi smo unutar lige zadovoljni sa tim istakao je Vojinović.

Prema njegovim riječima, specifičnost sportskih takmičenja, tako i ABA lige je da presjek godine uvijek dođe sredinom sezone.

FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ/SPORTAL
FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ/SPORTAL

– Ako bismo se vraćali na cijelu 2023. godinu onda moramo da se vratimo i na završetak prošle sezone, koji je nama u ABA ligi za ponos. Finalna serija između Partizana i Zvezde bila je renesansa regionalne i srpske košarke, sa 100.000 gledalaca na utakmicama finalne serije.

Partizan je u finalu iskoristio prednost domaćeg terena i rezultatom 3:2 u seriji i poslije 10 godina osvojio titulu.

Oba tima su obezbijedila mjesto u Evroligi, Partizan kao šampiona, Zvezda uz “vajld kard”, a ljubitelje košarke posebno zanima kako “stoje stvari” za dalje.

– Do sezone 2024/25 šampion ABA lige je siguran učesnik Evrolige. Imali smo tu situaciju sa ruskim klubovima koji su isključeni i zbog toga mi sada imamo dva predstavnika u elitnom rangu. Publicitet koji ima košarka u Srbiji i ono što su pružili Partizan i Crvena zvezda Evroligi u prethodnim sezonama nedvosmisleno dovodi do zaključka da će se taj kontinuitet nastaviti u budućnosti – smatra Vojinović.

kombo ekipa košarkaških klubova Crvene Zvezde i Partizana
FOTO: DRAGANA STJEPANOVIĆ-ABA LIGA

Nakon svih utakmica koje odigraju Partizan i Crvena zvezda na pres konferencijama treneri protivničkih ekipa uvek govore o specifičnom događaju i tome šta ta dva kluba rade za Evroligu i koliko je ta popularnost i gledanost značajna. To što rade navijači je unikatno, ne samo u Evropi već i šire – kaže nekadašnji arbitar.

Vijest koja je u ovom trenutku možda i najinteresantnija, a dovodi se u vezu sa ABA ligom, jeste situacija sa Dubaijem, koji bi u budućnosti mogao da bude dio Jadranskog, ali i evroligaškog društva.

– Sa Dubaijem smo počeli da razgovaramo tokom Fajnal-fora Evrolige u Kaunasu. Ti razgovori su intenzivni, mogu reći i svakodnevni. Mi smo Dubai već implementirali kroz juniorsku ligu. Učešće Dubaija u ABA ligi se ogleda kroz sportsko-poslovni deo, neočekujući da će oni doći sa džakovima novca i u potpunosti finansirati ABA ligu. Postoji međusobna komunikacija kako napraviti najbolji model u tom poslovnom smislu, a što se tiče sportskog dijela, prerano je govoriti o sistemu takmičenja – kaže Vojinović i dodaje da bi ulaskom Dubaija ABA liga mogla da pretrpi minimalne promjene.

– Ono što je sigurno je da će trenutni Abaligaši, sem posljednjeplasiranog, zadržati svoj status u sezoni 2024/25. Uključivanje Dubaija bi možda prouzrokovalo proširenje lige, ali je to sve trenutno u domenu razgovora i odluku će svakako donijeti klubovi koji su vlasnici lige. Oni su nama iz menadžmenta prepustili da razgovaramo sa ljudima iz Dubaija. Ti razgovori su intenzivni, konstruktivni i konkretni i u nekom narednom periodu će biti jasno koji će to biti putevi i kakav će to biti projekat.

Potencijalni ulazak Dubaija u Jadransku ligu, ne bi bio prvi kada je u pitanju ovakav ili sličan poduhvat.

Izraelski Makabi je u dva navrata bio dio ABA lige – prvo u sezoni 2002/03, potom i u sezoni 2011/12.

Sportski direktor lige ističe da potencijalni put u Emirate ne bi trebalo da predstavlja veliki problem klubovima.

FOTO: JAO MILE PODCAST/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: JAO MILE PODCAST/YOUTUBE/SCREENSHOT

– ABA liga pokriva sve troškove klubovima u smislu putovanja. Dubai jeste udaljen avionskim linijama pet sati od Beograda, Zagreba i Ljubljane, ali svakodnevne linije su olakšavajuća okolnost. Imamo letove iz Beograda za Dubai dva puta dnevno i po jednom iz Zagreba i Ljubljane. Nadam se uspješnom završetku razgovora i ulaskom Dubaija u ABA ligu, oni bi dobili mnogo, a mi bismo dobili dodatnu notu i popularnost. Svakako, važno je i širenje tržišta i uz neke finansijske okolnosti možda bismo dobili i nagradni fond za klubove koji bi se ostvario prvi put, što se tiče evropskih liga.

Dubai kao projekat je već implemetiran u ABA ligu kroz učešće Falkons akademije u juniorskom takmičenju.

Ova ekipa je debitovala u novembru na turniru na Zlatiboru. Ostvarili su dva poraza i pobjedu. Izgubili su od Crvene zvezde sa 78:67 i Borca rezultatom 88:76. Jedinu pobedu ostvarili su protiv SC Derbija sa 77:69.

Ono što je interesantno jeste da za taj tim igraju trojica srpkih košarkaša rođena 2006. godine – Marko Tofoski, Aleksa Vlajić i Kosta Zaklanović.

FOTO: ABA LIGA
FOTO: ABA LIGA

– Reakcije su pozitivne i sa njihove i naše strane. Oni nisu bili samo puki učesnici, već su bili vrlo konkurenti, iako su se takmičili sa najtalentovanijim dečacima koje ima Evropa. Znamo da je ovo podneblje nepresušan izvor talenata. Bili su vrlo konkurentni u tim mečevima i oni su protagonisti svih dešavanja i pregovora koji su trenutni i koji će biti vezani za Dubai u budućnosti – ističe Vojinović.

Važan segment u poslovanju ABA lige je taj što liga pokriva mnoge troškove klubova.

– Ono što ABA liga radi već godinama je da liga pokriva sve troškove klubovima, kako prve, druge i juniorske lige. Na početku ove sezone smo imali i Superkup tako da su ekipe oslobođene svih troškova što se tiče smještaja u hotelu i putnih troškova. U tom smislu, ABA liga je takmičenje besplatno za klubove. Klubovi u tom slučaju mogu da vide samo svoje benefite. Shodno njihovim budžetima, ako pričamo o klubovima ABA 2 lige, oni se odnose na sponzorstva kroz lokalne samouprave ili kroz neke sponzore, mislim da je za njih to veoma povoljno funkcionisanje”. kaže Vojinović.

Pored prve ABA lige, igra se i drugi rang takmičenja koji, kako kaže sportski direktor lige, dobija na publicitetu kako godine prolaze.

FOTO: DRAGA STJEPANOVIĆ/ABA 2 LIGA
FOTO: DRAGA STJEPANOVIĆ/ABA 2 LIGA

– Veliko je interesovanje za učešće u ABA 2 ligi. Igra se 13. kola, prethodnih godina se igrao plej-of pa Fajnal-for, ove sezone će se igrati samo plej-of, dakle mečevi u četvrtfinalu, polufinalu i na kraju finale na takozvani zbirni rezultat. Zbog toga će pojedine sredine, koje nisu mogle da organizuju balone, svoje ljubimce moći da gledaju u dvoranama, makar u jednom meču u četvrtfinalu. ABA 2 liga je izuzetno popularna i možda bismo mogli čak i da napravimo i treću ABA ligu. Mi smo prije početka ove sezone imali jedno upražnjeno mjesto, jer svaka država daje dva predstavnika, plus trinaesta ekipa koja je ispala iz ABA 1 lige. Za to četrnaesto mjesto imali smo aplikacije mnogo klubova, a i tokom ove sezone je veliko interesovanje za to učešće – rekao je Vojinović i dodao da se sistem ABA 2 lige neće mijenjati.

– ABA 2 liga već posljednje četiri sezone igra u specifičnom sistemu takmičenja, u takozvanim balonima. Imajući u vidu da svi klubovi koji igraju ABA 2 ligu već učestvuju u nacionalnim prvenstvima i sa njihove strane nije lako organizovati da se eventualno igra u ligaškom sistemu. Prisjetićemo se sezone 2020. kada je kovid bio osnovni problem funkcionisanja cijelog društva, a samim tim i sportskih takmičenja. Mi smo u tim situacijama kada su se pojavili problemi pronalazili rešenja i onda smo u pilot varijanti pokušali sa balonima. Međutim, taj sistem takmičenjima se dopao klubovima u ABA 2 ligi, napravili smo na kraju svake sezone i pred početak nove monitoring, kako oni vide takmičenje u balonima. Mislim da je ovo najoptimalniji sistem takmičenja koji ima nekih manjkavosti, ali i velikih prednosti.

U avgustu 2023. poslije četiri godine pauze na male ekrane vratio ABA Superkup.

FOTO: FILIP FILIPOVIĆ/ABA LIGA
FOTO: FILIP FILIPOVIĆ/ABA LIGA

– Superkup je i prethodnih sezona bio u kalendaru, ali nije odigran zbog cjelokupne situacije sa kovidom, ali i poklapanja sa međunarodnim reprezentativnim takmičenjima, Svjetskih i Evropskih prvenstava, koji su se poklapali sa početkom ABA lige. Ove godine smo pronašli prostor za odigravanje Superkupa. Taj turnir je imao veliku refleksiju uz sjajnu organizaciju u Podgorici. Ponovo se Superkup vratio kao takmičenje i igraće se i sledeće godine, dakle naći će se u kalendaru za sezonu 2024/25. Olakšavajući okolnost za nas je ta jer će se turnir na Olimpijskim igrama završiti značajno ranije nego što je to bio slučaj sa Svjetskim prvenstvom u Manili – zaključio je Vojinović.

Poslije prvog dijela ove sezone Crvena zvezda je prvoplasirana sa 13 pobeda i jednim porazom.

Partizan i Cedevita Olimpija dijele drugu poziciju bilansom 10-4, dok Budućnost i Igokea imaju po devet pobjeda i pet poraza.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This