Miki Maus od danas (1. januara) izlazi u javno vlasništvo

Miki Maus od danas (1. januara) izlazi u javno vlasništvo

Poslije skoro jednog vijeka od prvog prikazivanja, Miki Maus od danas (1. januara) izlazi u javno vlasništvo.

Nakon ovoga mogu se očekivati nove verzije crtanih filmova, adaptacije, a očekuju se i pravne bitke sa Diznijem.

Autorska prava na kratku crno-bijelu animaciju iz 1928. koja je prvi put predstavila nestašnog glodara koji će javnosti postati simbol američke pop kulture, ističe nakon 95 godina, odnosno 1. januara, prema američkom zakonu. To znači da će lik čuvenog miša Mikija i mišice Mini iz tog crtanog filma moći da koristi bilo ko, čak i u komercijalne svrhe, piše AFP.

Modernija verzija miša, iz savremenih crtanih filmova, još neko vrijeme će pripadati kompaniji Dizni.

Dizni već godinama želi da produži autorska prava

– Ovo je duboko simboličan i dugo očekivani trenutak – rekla je Dženifer Dženkins, direktorka Centra za javno dobro Univerziteta Djuk.

Sada svako može da kopira, dijeli, ponovo koristi i pravi adaptacije Diznijevih crtanih filmova iz 1928. godine. Kasnije verzije likova Mikija Mausa i Mini još uvijek nisu u javnom vlasništvu i ne smiju se reprodukovati bez dozvole Diznijevih advokata.

Umjetnici će, međutim, moći da kreiraju nove verzije ovog crtaća u skladu sa, na primjer, klimatskim promjenama ili filmskim žanrom.

Dizni će nastaviti da štiti autorska prava na moderne verzije

Dizni je najavio da će “nastaviti da štiti svoja prava na moderne verzije Mikija Mausa i drugih djela koja su ostala pod autorskim pravima”.

 Na modernije verzije neće uticati istek autorskih prava, a Miki Maus će nastaviti da igra vodeću ulogu globalnog ambasadora Diznija u našim pričama, atrakcijama tematskih parkova i brendiranim proizvodima – saopštila je kompanija.

Džastin Hjuz, profesor na Pravnom fakultetu Lojola, ističe da će Miki Maus, kao što je poznat sadašnjim generacijama Amerikanaca, i dalje biti pod zaštitom autorskih prava, ali i objašnjava da je Dizni bio veoma lukav, pa je proglasio kultne dijelove crtanog filma kao brend.

– To znači da će svako ko koristi čuvene Mikijeve crteže na majicama ili šoljama moći da bude krivično gonjen – rekao je Hjuz.

Ali. drugi pravni stručnjaci tvrde da je Vrhovni sud SAD jasno stavio do znanja da se zaštitni znak ne može koristiti kao autorsko pravo. Obje strane se slažu da će zakon koji je sada na snazi biti testiran u sudnici.

CATEGORIES
Share This