Dan odluke: Može li Đoković do polufinala?

Dan odluke: Može li Đoković do polufinala?

Nespremni Stefanos Cicipas donirao je po pobjedu Janiku Sineru i Holgeru Runeu, ali Novak Đoković nije bio te sreće i moraće dobro da se oznoji kako bi savladao Huberta Hurkača, nedavnog šampiona Šangaja i jednog od najboljih servera na ATP turu.

Uključili smo digitrone pred posljednje kolo, jedino što Đokoviću sto posto sigurno donosi prolaz jeste pobjeda Janika Sinera, čak i nezavisno od ishoda Novakovog meča sa Hurkačom. Ipak, Novaku trijumf sa 2-0 u setovima skoro sigurno donosi prolaz dalje, a u slučaju pobjede od 2-1 u setovima, ispao bi u slučaju Runeove pobjede nad Sinerom.

Kalkukacije su za nas, ali one Đokoviću ništa ne vrijede ukoliko se ne usredsredi na ono što može da kontroliše – teren.

„Hurkač je jedan od najboljih servera na svijetu, a opušten je sada jer nema šta da izgubi. Biće veoma teško sigurno“.

Pogrešno je smatrati da Poljak nema motiv – 200 bodova i 383.000 dolara su na talonu, ali i prilika da prvi put u sedam međusobnih okršaja savlada Đokovića. Dvaput su se sastali ove godine – Novak je rutinski slavio u Dubaiju, dok smo na Vimbldonu vidjeli dvodnevni sudar u četiri napeta seta, nestvarne Hurkačeve servise i meč koji je riješen u svega nekoliko poena.

S obzirom na to da je podloga u Torinu istorijski brza, Hurkač ima čemu da se nada ako bude servirao kao na Vimbldonu – po indeksu uspješnosti servisa, formuli koju je ATP uveo i koja sadrži različite parametre, Poljak je ubjedljivo prvi ove sezone.

Ritern mu nije jača strana, pa nije čudo što je ove sezone odigrao 61 taj brejk (dobio 32), dok je taj skor protiv top 10 igrača 2-6.

Ove sezone osvojio je dvije titule – osim Šangaja, slavio je i u Marseju, to mu je bio drugi dvoranski trofej u karijeri. Posle titule u Šangaju, izgubio je od Žanga u prvom kolu Tokija, zatim od Ože-Alijasima u finalu Bazela, da bi u Parizu pobijedio Kordu, Bautistu i Serundola, prije nego što je u četvrtfinalu izgubio od Grigora Dimitrova.

Teško je predvidjeti kakav će se Hurkač pojaviti u četvrtak na terenu – da li je mislima već na odmoru ili će baš iz rasterećenosti pružiti serversku partiju koja stvara još jači pritisak na drugoj strani mreže.

Bio je Novak često u takvim situacijama tokom karijere, pod tom specifičnom vrstom tenzije za koju je potrebna posebna mentalna izdržljivost. Uprkos porazu od Sinera, Đoković je djelovao našpanovano – ako zadrži takvu oštrinu i ne dozvoli da potpadne pod nervozu, ni dobar serverski dan neće biti dovoljan Hurkaču.

S druge strane, u takvim susretima je tanka linija između uspjeha i neuspjeha, to je usud takvih rivala na ovakvoj podlozi.

Ako Poljak ne bude ubacivao prvi servis u visokom procentu, biće to gozba za Đokovića, koji će se onda vjerovatno razmahati i s osnovne linije, te učiniti da do izražaja dođu njegove brojne komparativne prednosti u takvoj igri.

Novakova sigurnosna mreža jeste Siner, ali ukoliko Đoković izgubi (ili pobijedi u tri seta), pitanje je koliko će Italijan imati inspiracije da zapne do kraja. Ipak, sudeći po njegovom mentalitetu u dosadašnjem dijelu karijere, Siner bi i u tom slučaju igrao do balčaka – svakako ima dan pauze prije polufinala, a Rune mu je u budućnosti potencijalno jedan od najvećih rivala.

Agencije

CATEGORIES
Share This