Da li ste znali: Prvi koš u istoriji Mundobasketa postigao je igrač iz Jugoslavije

Da li ste znali: Prvi koš u istoriji Mundobasketa postigao je igrač iz Jugoslavije

Prva utakmica u istoriji Svjetskog prvenstva u košarci odigrana je 22. oktobra 1950, Peru – Jugoslavija 33:27. Prvi koš postigao Nebojša Popović koji je s linije slobodnih bacanja donio svom timu vođstvo od 1:0.

Istorija svijetskih šampionata u košarci počela je utakmicom između Jugoslavije i Perua, 22. oktobra 1950, u Buenos Airesu, na Stadionu „Luna park“ koji je u to vrijeme mogao da primi 22.000 gledalaca. Jugoslovenska reprezentacija je izgubia sa 33:27 (18:16), a njen kapiten Nebojša Popović, igrač i trener Crvene zvezde, ušao je u istoriju kao strijelac prvog koša u ovom takmičenju.

Poslije nekoliko promašaja na obje strane, peruanski igrači su faulirali Popovića koji je dobio priliku da šutira slobodno bacanje. Pogodio je i doveo svoj tim u vođstvo (1:0). Bio je to njegov jedini koš na ovoj utakmici, ali i jedini „penal“ koji je izveo.

Na toj utakmici za Jugoslaviju su igrali. Amon, Blašković, Engler, Radojčić, Demšar 2, Popović 1, Gec 2, Sokolović, Kalember 2, Loci 14, Novaković, Stanković 6. Velikan zrenjaninske i jugoslovenske košarke Vilmoš Loci (u to vrijeme igrač Partizana) bio je najefikasniji na utakmici. Istakao se i centar Bora Stanković, budući generalni sekretar Svjetske košarkaške federacije (FIBA).

Ovu reprezentaciju je sastavio savezni kapiten Bora Jovanović, šef katedre na beogradskom DIF-u, ali ju je Argentini vodio Nebojša Popović, pošto je Jovanović na dan polaska na šampionat saopštio da ne može da ide, iz privatnih razloga.

Osim Bore Stankovića (Železničar, Beograd), Dušana Radojčića (Proleter, Zrenjanin), Mirka Amona (Enotnost, Ljubljana) i Aleksandra Blaškovića (Mladost, Zagreb), ostali su u tom trenutku igrali za Crvenu zvezdu i Partizan. Dva najbolja srpska kluba dala su sve košarkaše za kvalifikacije u Nici (januar 1950) na kojima se nacionalni tim plasirao za „Mundobasket 1950“.

Na šampionatu je učestvovalo deset reprezentacija. Jugoslavija je poslije Perua, izgubila i od Čilea (40:24), što je značilo borbu za plasman od 7. do 10. mjesta. Nakon nova dva poraza, od Ekvadora (45:40) i, opet, od Perua (46:43, dva produžetka), preostao je bio još susret sa Španijom, u borbi za pretposlednju, devetu poziciju. Međutim, do tog duela nije došlo, zato što je jugoslavenski tim – po direktivi svojih vlasti iz Beograda – odbio da igra protiv „jedne fašističke zemlje“ (general Franko na vlasti u Španiji).

Tako su Španci pobijedili bez borbe, a FIBA je zabranila Jugoslaviji igranje međunarodnih utakmica na devet mjeseci.

U posljednjem meču finalne grupe (najboljih šest selekcija), Argentina je savladala reprezentaciju SAD sa 64:50 i osvojila zlatnu medalju, dok je bronza pripala Čileu. Ameriku je predstavljao amaterski tim Ševrolet Denvera u kojem je jedan od glavnih igrača bio Džon Stanić, porijeklom iz Jugoslavije.

(Sport klub)

CATEGORIES
Share This