„Crvena zvezda i Partizan su temelji evropske košarke“ Goran Šašić o licencama Evrolige za vječite

„Crvena zvezda i Partizan su temelji evropske košarke“ Goran Šašić o licencama Evrolige za vječite

Goran Šašić, izvršni direktor Borda glavnih trenera Evrolige, govorio je za ruske medije o učešću Crvene zvezde i Partizana u Evroligi u narednim godinama, ističući da su ova dva kluba stubovi košarke u Evropi.

Crvena zvezda i Partizan u posljednje dvije sezone po svim kriterijumima ispunjavaju sve uslove da postanu stalni učesnici najelitnijeg košarkaškog ranga u Evropi, ali to Evroligi nije dovoljno, pošto konstantno potencira na Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj.

O tome je za ruski Sport Ekspres govorio Goran Šašić, izvršni direktor Borda glavnih trenera Evrolige.

– Nikada nisam shvatao zašto Evroliga želi da se proširi klubovima iz Francuske, Njemačke, Velike Britanije… Mislim da moraju da se fokusiraju na košarkaške temelje. Crvena zvezda, Partizan, Valensija i Virtus mnogo više zaslužuju A licencu od klubova iz te tri zemlje. Dodatno još timova iz Litvanije, Rusije, Grčke, Turske zaslužuju da budu akcionari Evrolige, a drugi tim iz Izraela takođe više zaslužuje mjesto nego timovi iz Francuske, Njemačke, Velike Britanije…

Takođe se osvrnuo i na status ruskih klubova u Evroligi, uporedivši sankcije Rusije sa onim u Jugoslaviji.

– Nisam tako pesimističan. Sličan sličaj se desio sredinom devedesetih kada je Jugoslavija bila podvrgnuta sportskim sankcijama tri godine (1992-1995). Moje je mišljenje da će sportske sankcije prema Rusiji takođe trajati tri godine. To je moja procjena. Opet, ja nisam političar. Nisam predsjednik države da bih odlučivao o tome. Ali mislim da svi treba da gledamo šta radi UEFA. Čim vidimo da UEFA vraća ruske klubove i reprezentaciju to će izazvati domino efekat svake vrste. Nadam se da će Evroliga kao privatna kompanija biti jedna od prvih evropskih organizacija koja će ponovo uključiti ruske timove u svoje članstvo – prenosi Sportal.

CATEGORIES
Share This