Poslanik NiP traži da građani koji putuju van BiH dobiju besplatnu SMS poruku, a ovo bi pisalo u njoj

Poslanik NiP traži da građani koji putuju van BiH dobiju besplatnu SMS poruku, a ovo bi pisalo u njoj

Ako putujete u inostranstvo na vaš mobilni telefon trebalo bi da stigne besplatna SMS poruka u kojoj ćete dobiti obavještenje kome možete da se obratite u slučaju bilo kakvih nepredviđenih situacija.

Ovako otprilike glasi inicijatva koju je u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH uputio poslanik NiP, Nihad Omerović, a o kojoj bi na prvoj sljedećoj sjednici, koja je zakazana za 30 . januar, trebalo da raspravljaju poslanici.

Omerović u ovoj incijativi traži uvođenje automatskog prosljeđivanja SMS poruke za državljane koji putuju van granica Bosne i Hercegovine.

Svrha ove inicijatve, kako navodi on, jeste omogućiti državljanima BiH, koji koriste usluge telekom operatera (M-Tel, BH Telekom, HT- Eronet) da prilikom ulaska u inostrastvo, po automatizmu dobiju kratku tekstualnu poruku (SMS) koja bi sadržavala bitne konzularne informacije.

– U poruci bi bilo sljedećetelefonski broj Ambasade BiH u državi u kojoj se nalazi, broj telefona konzularnog odjeljenja u državi u kojoj se nalazi i link web stranice Ministarstva spoljnih poslova BiH, na kojoj je dostupno više informacija – navodi se u inicijativi Nihada Omerovića.

Ističe se da bi korisnici navedenu uslugu mogli aktivirati/deaktivirati u svakom trenutku i da bi ova usluga trebala biti besplatna.

– Smatram da bi uvođenje ovakve usluge bilo od koristi našim građanima, naročito u svrhu zaštite njihovih prava u inostranstvu, u slučaju nepredviđenih okolnosti – ističe Omerović u inicijativi.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This