Dodik: Ne plašim se suđenja

Dodik: Ne plašim se suđenja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se ne plaši suđenja zbog neizvršavanja odluka Kristijana Šmita, da neće pobjeći niti će otići u zatvor.

– Neću pobjeći niti ću otići u zatvor. Prije će BiH propasti nego što ću ja otići u zatvor – rekao je Dodik i dodao da je na pravosuđu BiH da dokažu optužbe za koje ga terete.

Za zahtjev odbrane za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović, Dodik je naveo da je ona bila u timu odbrane Nasera Orića, kao i da je kao sudija oslobodila nekoliko ljudi koji su počinili zločine nad Srbima.

– Ta žena treba meni da sudi. Radila je prije toga u OHR, radi se o osobi koja će po difoltu odlučiti da je Milorad Dodik kriv što postoji – rekao je Dodik za RTRS.

On je dodao da čovjek ne može mentalno da prihvati da je Dodik kriv što ne poštuje Šmita i da zbog toga treba da leži u zatvoru, a da je slobodan Orić kojeg je sudija Dedović oslobodila ili pomogla u oslobađanju, a ubio je sudiju i bio komandant muslimanskih jedinica na području gdje je Elfeta Veseli ubila dječaka Slobodan Stojanovića.

On je naveo da stranci pokušavaju da upravljaju ovim procesom, te da je sve to u stvari kako bi ga sklonili sa političke scene.

Za Šmita je ponovio da je nelegalan, nelegitiman, da izmišlja, a ljude ovdje nas naziva “majmunima”.

– Ako smo mi za njega majmuni, onda je i on za nas svinja, i to fašistička – istakao je Dodik i dodao da se sada pokazuje da je Šmit pobornik fašizma i onih koje je Hitler odlikovao najvišim odlikovanjem.

On je ukazao da “mi imamo ozbiljan problem sa Amerikom i EU koji ovdje uskraćuju naša ustavna prava, ali to nije bezizlazno”.

– Nisam ja politički prolupao ni mentalno već ne želim da budem dio nametnute matrice ponašanja u kome su oni nešto posebno, a mi smo remetilači faktor – rekao je Dodik i dodao da Srbi nisu narod koji je olako prihvatao tutore.

On je napomenuo da narativ da je ovdje pozitivan američki uticaj, a negativan ruski nameću zapadnjaci, Amerikanci i ostali iz Brisela, koji imaju problem sa Rusijom.

Predsjednik Srpske je istakao da se nasilno pokušava nametnuti rješenje o nezavisnom Kosovu, što Srbi tamo ne žele to da prihvate, niti Srbija, a Republika Srpska smatra da je Kosovo sastavni dio Srbije, dok Nijemci i ostali ignorišu ti situaciju.

Komentarišući posljednja dešavanja u Banjskoj, Dodik je rekao da žali zbog stradanja i jednih i drugih, ali ističe da bi Srbi na Kosovu trebalo da se zaštite.

– A na to su nijemi iz međunarodne zajednice – istakao je Dodik i dodao da Srbi na Kosovu i Metohiju imaju pravo na svoj politički odraz i da traže status kakav misle da treba da imaju.

Prema njegovim riječima, problemi na Kosovu nisu izolovani koje srpski narod ima već su integralni dio problema.

Dodik je istakao da događaj u Banjskoj nije teroristički akt i da taj slučaj na Kosovu govori da postoji duboka podijeljenost, muslimani u Sarajevu su na strani Albanaca, što je nelogično jer “ako ste za teritorijalni integritet BiH, onda ne možete da budete protiv rušenja teritorijalnog integriteta Srbije”.

– Oni su za to da se odvoji Kosovo, a spremni su da prijete ratom ako Republika Srpska kaže da će se odvojiti. Kako je moguće da Kosovo ima pravo, a mi nemamo? – upitao je Dodik.

On je dodao da je potpuno pogrešno od političara u Sarajevu da tako pokazuju podršku neriješenom problemu.

– Ako hoćete da živite sa nama u BiH, poštujte našu istoriju i naše stavove, nemamo pretenzije prema Federaciji, čak ni prema tamo gdje žive Srbi. Postoji i granica i linija razgraničenja. Mi nemamo potrebu za bilo čim, nećemo dozvoliti upade, narušavanje bezbjednosti, ne spremamo se za rat, nemamo za to potencijal – rekao je Dodik.

Sporazum o suverenosti BiH je, kaže, predložio da bi vidio koliko je sve podmuklo, navodeći da preuzima obavezu da se održava suverena BiH, ali da Bošnjaci neće.

– BiH nijednog dana od svog postojanja kao dejtonska tvorevina nije bila suverena – rekao je Dodik i podsjetio na uplitanja drugih zemalja.

On je naveo da nije protiv BiH u njenom međunarodnom kapacitetu kako je predviđeno Dejtonskim sporazumom, već je protiv one BiH koju nameću visoki predstavnici, razni američki ambasadori, protiv one gdje su krivci stalno Srbi.

O kontaktima na međunarodom nivou, Dodik je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin najbolji čovjek kojeg je upoznao u politici, te da je ponosan što ima priliku da sa njim razgovara, a planira i sada da od 20. oktobra do 5. novembra bude u Rusiji

Dodik je rekao da u nedjelju ide na jedan skup u Budimpeštu, a da će se u ponedjeljak sastati sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, kao i da postoji mogućnost da otputuje u Kinu.

Srna

CATEGORIES
Share This