„Zahtijevamo da počinioci budu privedeni“ Kancelarija za KiM ocijenila da je napad na dječake posljedica političke mržnje

„Zahtijevamo da počinioci budu privedeni“ Kancelarija za KiM ocijenila da je napad na dječake posljedica političke mržnje

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocijenila je danas da je napad dvojice Albanaca na petoricu srpskih mladića u Lapljem selu kod Gračanice direktna posljedica „politike mržnje koju svakodnevno generiše Priština“ i zatražila reakciju međunarodne zajednice.

Kancelarija ukazuje na to da “ovakvoj šovinističkoj, ekstremističkoj politici Prištine koja eskalira svakoga dana i generiše opasne etničke incidente prema svemu srpskom”, međunarodna zajednica mora da stane na put, uz jasnu osudu i reakciju na sinoćnji napad.

Zahtijevamo da počinioci ovog gnusnog incidenta budu privedeni, uz pritisak na Prištinu da prekine sa politikom nekažnjavanja, jer ona samo dodatno stimuliše izgrednike – ističe se u saopštenju.

U saopštenju Kancelarije se ističe da je “mučki napad”, uz prijetnje i provokacije po etničkoj osnovi koji se dogodio sinoć ispred Srednjoškolskog centra, unio ogromnu zabrinutost i strah u srpsku zajednicu koja živi u Gračanici i na centralnom Kosovu i Metohiji, jer se roditelji sa pravom pitaju kako smiju djecu da puste bez pratnje napolje, piše Blic.

Navodi se da se “na meti ekstremista našla srpska omladina” i da oni tek pukom srećom nisu povrijeđeni u incidentu, u kojem su Albanci na njih potezali noževe “sa očiglednom namjerom da budu i upotrebljeni”.

Naglašava se da su sve češće na meti ekstremnih Albanaca srpska djeca “koja nemaju prava na mirno i bezbrižno odrastanje samo zato što nose srpsko ime i prezime”.

CATEGORIES
Share This