Dvorane i sportska borilišta zamijenili kabinetima i poslaničkim klupama: Prije nego što su postali predsjednici, pojedini političari su više ili manje bili i poznati sportisti

Dvorane i sportska borilišta zamijenili kabinetima i poslaničkim klupama: Prije nego što su postali predsjednici, pojedini političari su više ili manje bili i poznati sportisti

Najveći broj njih igrao je košarku, neki su se oprobali u rukometu, fudbalu i odbojci, a neki su bili i svjetski prvaci u borilačkim sportovima.

Ipolitičari su zapravo, baš kao i mi, ljudi od krvi i mesa koji uživaju u stvarima u kojima uživa i “obični narod”. Jedna od tih stvari je i sport.

Dio njih u mladosti se bavio zanimljivim i zahtjevnim sportovima u kojima su osvajali medalje, a neki su bili jako uspješni.

Prije nego što su postali predsjednici, premijeri, ministri, načelnici i gradonačelnici, mnogi političari u BiH su bili manje ili više uspješni sportisti.

Najveći broj njih igrao je košarku, neki su se oprobali u rukometu, fudbalu i odbojci, a neki su bili i svjetski prvaci u borilačkim sportovima.

Ministar spoljnih poslova BiH i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković prije ulaska u politiku igrao je profesionalno košarku.

Naime, on je sredinom devedesetih igrao u košarkaškom klubu Bosna iz Sarajeva, pored Bosne, igrao je kasnije u Sloveniji, Mađarskoj i Rumuniji. Svoju profesionalnu karijeru okončao je 2001. godine, kada postaje direktor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, a godinu dana kasnije izabran je za direktora KK. Bosne, a na toj poziciji se zadržao do 2007. godine.

Elmedin Konaković
FOTO: FENA

Salko Zildžić, savjetnik SDA u Parlamentu FBiH je nekadašnji višestruki šampion Bosne i Hercegovine u kick boksu i bivši šampion svijeta u ovom borilačkom sportu. Pored mnogobrojnih medalja on je bio i proglašavan najboljim sportistom Tuzle i Tuzlanskog kantona.

Nermin Muzur, načelnik opštine Ilidža je aktuelni načelnik ove opštine i bivši je odbojkaš koji je petnaest godina aktivno igrao ovaj sport. Nastupao je i za omladinske selekcije Bosne i Hercegovine. Nakon igračke karijere postaje jedan od najmlađih odbojkaških sudija u Bosni i Hercegovini.

Kao zajednički kandidat Četvorke (Narod i pravda, Naša stranka, SDP i NBL) rekordnim brojem glasova građanki i građana opštine Ilidža izabran je za opštinskog načelnika.

Premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić je dobro poznata politička ličnost u BiH, ali je prije toga u svojoj mladosti igrao rukomet u Igmanu iz Konjica, a nešto kasnije i profesionalno. U jednom intervjuu je kazao kako je počeo igrati ovaj sport u osnovnoj školi da bi to kasnije postalo ozbiljno.

Sa Igmanom je igrao regionalnu ligu u Jugoslaviji. Nakon završetka karijere bio je i trener RK. Igman.

Vlatko Glavaš je proslavljeni naš fudbaler i bivši kapiten reprezentacije BiH. Cijenjen je u Njemačkoj, gdje je napravio zavidnu karijeru u Bundesligi, ali i završio trenersku školu, nakon koje dugi niz godina uspješno plovi i trenerskim vodama. Nekadašnji nogometni reprezentativac BiH, trener najbolje selekcije, danas je savjetnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, a savjetnik je ispred Demokratske fronte, piše Bosnainfo.

Vlatko Glavaš rođen je drugog septembra 1962. u Bugojnu. Fudbalsku je karijeru Glavaš počeo u bugojanskoj Iskri. Pred početak rata odlazi u Njemačku, gdje igra za RW Essen, Wuppertaler SV, a od 1993. do 1997. godine igra u Fortuni iz Düsseldorfa.Igračku karijeru završava u Osijeku 1999. godine.

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine odigrao je šest takmičarskih utakmica između 1996. i 1997. godine. Bio je trener u stručnom štabu reprezentacije Bosne i Hercegovine za vrijeme selektorskog mandata Blaža Sliškovića. Samostalno je kao trener vodio sarajevski Olimpik, tuzlansku Slobodu, zenički Čelik i hrvatski Vinogradar.

Milorad Dodikpredsjednik  Republike Srpske je kao Konaković igrao košarku. Naime, Dodik je u mlađim danima aktivno igrao košarku za KK Potkozarje, a kasnije i u KK Polet. Nešto kasnije, Dodik je više od deset godina bio predsjednik KK „Igokea“ Aleksandrovac čiji je jedan od osnivača.

Bivši olimpijac

Amel Mekić, bivši džudista i olimpijac, a sada zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.Predstavljao je Bosnu i Hercegovinu na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu i 2012. u Londonu, a oba puta nosio je državnu zastavu na otvaranju. Na Evropskom prvenstvu 2011. u Istanbulu postao je prvak u svojoj kategoriji pobijedivši na putu do zlatne medalje Henka Grola, Ariela Zeevija i Iraklija Cirekidzea.

Osvajač je tri medalje na Mediteranskim igrama: srebra 2013. u Mersinu te bronze u Almeríji 2005. i Pescari 2009.

Pored političara BiH tu su neki i regionalni koji su svojevremeno bili u svijetu sporta, prije nego su zakoračili u politički život.

Jedan od najpopularnijih političara iz Hrvatske je Premijer, Andrej Plenković. Ovaj rođeni Zagrepčanin je sredinom osamdesetih trenirao i igrao u vaterpolo u klubu Galeb iz Makarske.

U susjednoj Srbiji baš kao u BiH i Hrvatskoj među političarima ima bivših sportista.

Jedan od najpopularnijih je Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda. Inače Šapić je bivši vrhunski vaterpolski reprezentativac Srbije i SR Jugoslavije koji se nakon završetka karijere 2009. godine bacio u politiku.

U bogatoj klupskoj karijeri ima 21 trofej, i to devet nacionalnih prvenstava od kojih je šest osvojio u Saveznoj Republici Jugoslaviji, dva u Rusiji i jedno u Italiji.

S reprezentacijom Jugoslavije, Srbije i Crne Gore, a kasnije i Srbije nastupao je na 22 sportske manifestacije, osvojio 20 medalja, od kojih pet na evropskim prvenstvima, četiri na svjetskim i tri na Olimpijskim igrama.

Da li sada jednako dobro rade svoj posao kao i kada su bili sportisti ostaje na građanima da procijene.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This